Het staakt-het-vuren, dat bekend staat als Minsk II, lijkt na de val van de stad Debaltseve nu redelijk te worden nageleefd. Ook met het terugtrekken van de zware wapens aan de frontlinie is een begin gemaakt. Tegelijkertijd is het onderlinge wantrouwen groot en de vrede nog ver weg. Begin nu met verzoening, stelde bisschop Boris Gudziak op een door PAX georganiseerde discussieavond over de Oekraïense identiteit en de zoektocht naar vrede.
‘Onze Oekraïense maatschappij verandert snel, we nemen daar als maatschappelijke organisaties onze verantwoordelijkheid voor. We geloven in de Oekraïense, maar eigenlijk universele waarden, zoals mensenrechten en een transparant bestuur. Die kracht is tegenwoordig ver te zoeken in West-Europa, waar de verworven rechten als vanzelfsprekend worden beschouwd. Onze oorlog is een mogelijkheid om deze Europese waarden opnieuw te definiëren en te waarderen,’ aldus de bisschop van de Oekraïens Grieks-Katholieke kerk in Lviv.
Dialoog
PAX ontwikkelt een programma in Oekraïne met als speerpunten dialoog en lokaal bestuur. Het bevorderen van dialoog tussen bevolkingsgroepen die sterk polariseren. En het werken aan meer democratie tussen bevolking en autoriteiten. Dat sluit aan bij de woorden van bisschop Gudziak: ‘Het proces van verzoenen moet al beginnen, ook als de wonden nog dagelijks worden gemaakt.’
Lees meer: Oekraïne-debat