Bettercoal wast praktijken Drummond wit

Beeld: Dagmijnbouw in Colombia

29 augustus 2014

Met haar positieve beoordeling van de Colombiaanse steenkoolmijnen van Drummond wast Bettercoal iedere mogelijke betrokkenheid van het Amerikaanse bedrijf bij grootschalige mensenrechtenschendingen wit. Dat concludeert PAX op basis van de eerste audit van het bedrijf, uitgevoerd door het Europese Bettercoal.

Bettercoal is niet grondig te werk gegaan. De vertegenwoordigers van de slachtofferbeweging in Cesar hebben PAX verteld dat de mensen van Bettercoal niet met ze hebben gesproken. En met de vakbonden spraken zij slechts kort, zonder zich voor te stellen of uit te leggen waar het gesprek voor diende. Volgens PAX stelt de beoordeling van Bettercoal de Nederlandse overheid, energieproducenten en -consumenten gerust, zonder iets aan de echte problemen te doen.

Bettercoal is een initiatief van een groep energiebedrijven, dat werd opgericht in antwoord op berichten over onder andere grootschalige mensenrechtenschendingen door paramilitairen rond de mijnen van Drummond en Prodeco in Colombia, in de periode 1996-2006. Aan de hand van de eigen Bettercoal Code beoordeelt het de maatschappelijke bedrijfsvoering van steenkoolmijnen voor een groep energiebedrijven die maatschappelijk verantwoord willen inkopen. De eerste MVO-beoordeling van de mijnen van Drummond was ‘goed’, waarmee de energiebedrijven een positief aankoopadvies in handen hebben gekregen.

Code goed toegepast?
PAX is hier zeer verbaasd over. De ‘Bettercoal Code’ verbiedt zelfs de schijn dat bedrijven profiteren van mensenrechtenschendingen, of deze goedkeuren. Maar in de steenkoolmijn van Drummond in de Colombiaanse regio Cesar zijn mensen die genoegdoening eisen voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen en opkomen voor hun rechten, of die actief zijn in de vakbond van Drummond, met de dood bedreigd. Binnen het bedrijf zijn schriftelijke bedreigingen verspreid. Daders daarvan verklaren dat zij namens Drummond handelen en het bedrijf neemt daar niet nadrukkelijk en zichtbaar afstand van. “Hoe kan Bettercoal dan tot de conclusie komen dat haar Code goed wordt toegepast?”, vraagt Joris van de Sandt van PAX zich af.

Zachte heelmeester
Het pijnlijkst is dat Bettercoal in de audit met geen woord rept over de duizenden slachtoffers van paramilitair geweld, noch over de verantwoordelijkheid van de mijnbouwbedrijven voor het recht van slachtoffers op genoegdoening. Bettercoal lijkt zo meer op een consultant voor energiebedrijven dan op een onafhankelijke instelling, constateert PAX. Energiebedrijven willen zich verzekeren van de ononderbroken aanvoer van steenkool, waarmee zij van Bettercoal een zachte heelmeester maken.  Van de Sandt: “Hiermee worden de problemen rondom de mijnen in het algemeen en die van de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen in het bijzonder niet opgelost.”

Tussen 1996 en 2006 werden in Cesar door paramilitaire groepen ruim 55.000 boeren van hun land verdreven en meer dan 3.000 mensen vermoord, terwijl 240 personen zijn ‘verdwenen’. In het rapport The Dark Side of Coal van PAX verklaren daders en getuigen dat Drummond en Prodeco paramilitairen op verschillende manieren hebben ondersteund: financieel en materieel, en door strategische informatie uit te wisselen. De bedrijven ontkennen dit.

Genoegdoening
PAX roept energiebedrijven op om te stoppen met het inkopen van ‘bloedkolen’ bij Drummond en Prodeco, totdat deze bedrijven bijdragen aan erkenning en compensatie van de slachtoffers en aan verbetering van de mensenrechtensituatie.

Meer weten? www.stopbloedkolen.nl
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief