Antipersoons landmijnen ontploffen door de aanwezigheid van of aanraking door een persoon. Ze maken geen onderscheid tussen militairen en burgers en vormen nog lang na een conflict beëindigd is een gevaar voor burgers. Vanwege de onevenredig grote en langdurige risico’s voor burgers kwam in 1997 het Landmijnenverdrag tot stand. Het verdrag is door meer dan 160 landen ondertekend, onder wie Nederland en alle andere Lidstaten van de Europese Unie.
Rusland ondertekende het verdrag niet, en gebruikt op zeer grote schaal landmijnen in Oekraïne. Ook Oekraïne, alhoewel lid van het landmijnenverdrag, zet landmijnen in.
Roos Boer, projectleider humanitaire ontwapening voor PAX: ‘Alhoewel de dreiging vanuit buurland Rusland zeer te begrijpen is, wegen de militaire voordelen van het gebruik van landmijnen niet op tegen de risico’s voor burgers. Het baart ook zorgen dat bij dreiging van oorlog, oorlogsregels over boord lijken te worden gegooid. Deze regels zijn niet gemaakt voor in vredestijd, ze beschermen burgers in tijden van conflict.’
Ook het Internationale Rode Kruis benadrukt dat oorlogsdreiging of staatsveiligheid geen reden mag zijn om regels rondom ontwapening en internationaal recht te negeren, en roept landen op deze normen na te leven.
PAX, en organisaties in meer dan 60 landen wereldwijd, verenigd in de Internationale Campagne tegen Landmijnen, roepen Estland, Letland, Litouwen, Polen en Finland dan ook op om verdragslid te blijven en geen landmijnen in te zetten, in weerwil van de recente aankondiging van de ministers van defensie van de Baltische staten en Polen.
Boer: ‘We roepen deze landen op om trouw te blijven aan het streven om burgers te beschermen in tijden van conflict. Tevens roepen we Nederland op om diplomatieke kanalen in te zetten om de internationale norm tegen landmijnen uit te dragen en te beschermen.’
Voor meer informatie:
- Landmijnen op de PAX website
- Nieuwsweekend radio uitzending over landmijnengebruik in Oekraïne
- Podcast van het Internationale Rode Kruis over het belang van de norm van het landmijnenverdrag