foto: Christopher Michel/Flickr
foto: Christopher Michel/Flickr

Zorgen om gevechten tussen rivaliserende groepen in Soedan 

foto: Christopher Michel/Flickr
17 april 2023 |

De afgelopen dagen zijn er gevechten uitgebroken tussen het leger in Soedan en een paramilitaire groepering. Het Soedanese leger onder leiding van generaal Abdel Fattah al-Burhan, die sinds 2021 functioneert als president, en luitenant-generaal Mohamed Hamdan Dagalo, de plaatsvervanger van de president en de leider van de sterke paramilitaire strijdmachten Rapid Support Forces (RFS), zijn in bevolkte gebieden in de grote steden met elkaar in gevecht. 

De regels van oorlogsvoering worden continu geschonden door het gebruik van zware artillerie, tanks en gevechtsvliegtuigen in bijvoorbeeld woonwijken. Op dit moment zijn er volgens artsen al tientallen burgers gedood en honderden mensen gewond geraakt. Het einde van de gevechten is nog niet in zicht en bij PAX maken we ons grote zorgen over de situatie. PAX is al jaren betrokken bij de ontwikkelingen in Soedan. ‘Het is lastig om precies te weten wat er gaande is’', zegt Thirsa de Vries, Soedan-deskundige bij PAX. 'Naast het brute geweld, is dit ook een media-oorlog, waarbij beide partijen op sociale media desinformatie verspreiden.'

Staakt-het-vuren en humanitaire corridor

Op korte termijn zou een staakt-het-vuren moeten worden ingelast, zodat mensen een veiliger onderkomen kunnen vinden. Ook moet direct een humanitaire corridor worden opgezet, zodat slachtoffers medische zorg kunnen krijgen. Vervolgens moeten de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel uitgenodigd worden om geweldloze oplossingen te vinden in het belang van Soedan en haar bevolking.

Diepe oorzaken van het conflict

Volgens PAX zou de internationale gemeenschap waaronder Nederland moeten inzetten op het aanpakken van de diepe oorzaken van het conflict: gerechtigheid voor de misdaden begaan in het verleden, economische belangen, het losmaken van het leger uit de economische sectoren en het hervormen van de veiligheidssector. Daarbij is het versterken van de positie van burgers ongelooflijk belangrijk.

 

 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen