Vrede in Europa, met alle geweld 

21 juni 2022 |

Op 21 juni 2022 vond de bijeenkomst ‘Vrede in Europa, met alle geweld’ plaats.  Tijdens deze gebeurtenis mochten zo’n 60 mensen verwelkomen, onder wie mgr. Everard de Jong (bestuurlijk verantwoordelijk voor de aalmoezeniers bij de Nederlandse Krijgsmacht) en mgr. Ted Hoogenboom (lid van COMECE, Commissie van Bisschoppen bij de Europese Unie).

Directe aanleiding voor de bijeenkomst was de ontzetting over de oorlog in Oekraïne. Het raakt ons diep als mens én als vredesbeweging. Pax Christi is voortgekomen uit de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en het diepmenselijke verlangen naar ‘Nooit meer oorlog’. Maar opnieuw worden wij geconfronteerd met oorlog in Europa. Deze oorlog heeft ook op langetermijngevolgen voor de vrede en veiligheid in Europa en ons denken als vredesbeweging. Drie sprekers hebben hun gedachten hierover met het publiek gedeeld:

Monseigneur Ad van Luyn, oud-president van Pax Christi Nederland en emeritus-bisschop van Rotterdam, sprak over de humane waarden die ten grondslag liggen aan de solidaire en spirituele inzet voor vrede en gerechtigheid en verwijst onder andere naar het inspirerende voorbeeld van Titus Brandsma ten tijde van de 2e Wereldoorlog;

Bert van Roermund, filosoof en emeritus-hoogleraar Rechtsfilosofie, sprak onder meer over onvoorwaardelijke in plaats van strategische vrede in de internationale politiek, en wat Europa daaraan kan bijdragen;

Miriam Struyk, directeur Programma’s van PAX, sprak onder meer over hoe de Europese Unie én de vredesbeweging zelf zich moeten herbezinnen op hun rol in het bereiken van vrede en gerechtigheid in Europa.

 

De toespraken zijn ook terug te lezen, respectievelijk hier, hier en hier. Wilt u sprekers liever zien en horen?  Ook dat kan: er is een video beschikbaar van de online registratie.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen