Foto Husky/Wikimedia CC by 4.0
Foto Husky/Wikimedia CC by 4.0

Verkiezingsuitslag reden tot zorg 

Foto Husky/Wikimedia CC by 4.0
Logo
Logo
Logo
22 maart 2021 |

De verkiezingsuitslag laat zien dat er in Nederland sprake is van groeiende intolerantie en uitsluiting. Met de komst van een derde radicaal rechtse partij in de Tweede Kamer ziet PAX een toenemende normalisatie van extreem en intolerant gedachtegoed, en dat geeft alle reden tot zorg.

Onderwerpen als institutioneel racisme en discriminatie kwamen deze verkiezingen niet of nauwelijks aan bod. Terugkijkend op de afgelopen campagne, zou je bijna vergeten dat kabinet Rutte-III is gevallen over stuitende gevallen van discriminatie en het schenden van de ‘grondbeginselen van de rechtstaat’, zoals het rapport Ongekend Onrecht pijnlijk aan het licht bracht.

Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX: “Vrede staat onder druk met de opkomst van radicaal rechtse partijen in de Tweede Kamer. Zij vertegenwoordigen een wit en conservatief Nederland dat een heleboel mensen uitsluit. Terwijl een inclusieve samenleving juist een voorwaarde is voor een vreedzame samenleving. Ongelijkheid en uitsluiting verhogen de kans op conflict.”

De uitslag laat een verdere ruk naar rechts zien, met een iets kleinere PVV, een partij die staat voor uitsluiting en campagne voert met een uitgesproken islamofoob en intolerant programma. En een verviervoudigd Forum voor Democratie, waarvan keer op keer is aangetoond dat racisme, antisemitisme en seksisme tot in de hoogste gelederen schaamteloos voorkomen.

Pak uitsluiting aan

Timmerman: “In de formatie die ons nu te wachten staat, kunnen partijen belangrijke keuzes maken en laten zien wat de grote woorden na de toeslagenaffaire, en de steunbetuigingen aan de Black Lives Matter-protesten echt waard waren. Gaat de komende regering nu wel een representatieve afspiegeling zijn van onze samenleving? En welke plannen gaan er gepresenteerd worden om institutioneel racisme aan te pakken? Dat demissionair premier Rutte regeren met JA21 als een serieuze optie wil onderzoeken stemt niet hoopvol.”

Toch is het belangrijk te bedenken dat dit ook de verkiezingen waren waarin Nederlandse burgers die vijf jaar terug als vluchteling uit Syrië of Eritrea aankwamen, voor het eerst hebben kunnen stemmen. Verkiezingen die hebben geleid tot een Tweede Kamer met meer Kamerleden van kleur. De volgende regering zal ook de regering voor deze Nederlanders moeten zijn. PAX roept het nieuwe kabinet op om oog te hebben voor de hele Nederlandse samenleving. En voor een inclusieve en solidaire samenleving. Door institutioneel racisme en uitsluiting aan te pakken, voor een veilig en vreedzaam Nederland voor iedereen.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen