Spreek je uit tegen seksueel geweld en verkrachting van vrouwen 

Logo
Logo
Logo
05 oktober 2018

In een reactie op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Nadia Murad, zegt Irak-expert Thirsa de Vries: “Nadia Murad geeft een stem aan de Yezidi slachtoffers van ISIS in Irak, specifiek aan degenen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld als oorlogswapen. En ze vraagt met name aandacht voor de vele duizenden Yezidi vrouwen die nog steeds vermist zijn.”

De Vries: “Haar persoonlijke getuigenis als slachtoffer in de VN veiligheidsraad heeft velen geroerd en laat zien dat slachtoffers een krachtige stem dienen te hebben in de discussie over rechtsprocessen. Murad’s inzet heeft geleid tot wereldwijde aandacht voor het lot van de Yezidi gemeenschap, een kleine gemarginaliseerde minderheid in Irak.”

Congo

De andere winnaar, Denis Mukwege uit de Democratische Republiek Congo, heeft duizenden vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van brute verkrachtingen of ander seksueel geweld geopereerd. Het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt al tientallen jaren geteisterd door gewapende groepen, (land)conflicten en etnische spanningen. Tienduizenden mensen zijn omgekomen en honderdduizenden zijn gevlucht. PAX traint leden van de lokale vredes- en veiligheidscommissies, alsook een aantal Congolese vrouwen- en jongerenorganisaties, op het gebied van pleiten en beïnvloeden. 

Irak

In augustus bezocht een aantal vrouwen van Srebrenica de Yezidi gemeenschap om ervaringen in waarheidsvinding en gerechtigheid uit te wisselen. PAX werkt sinds 2003 in Irak op het bevorderen van de rechten van minderheden  en voor het bevorderen van veiligheid van vrouwen 

Lokale groepen jongeren nemen deel aan het PAX programma “Wij zijn allemaal Burgers”. Daarmee brengt PAX jongeren van verschillende etnische afkomst met elkaar in contact in Irak. Zij houden hun politieke leiders voor dat de jongere generatie niet meer verdeeld willen worden langs etnische en religieuze lijnen. Tijdens een van de bijeenkomsten die Irakese jongeren in Irak organiseren dragen jongeren uit Kerbala foto’s van Nadia mee. De foto zegt: Nadia Murad betekent Vrede. Nadia Murad betekent Menselijkheid.

PAX is het met het Nobelcomité eens dat een vrediger wereld alleen maar bereikt kan worden als de rechten en veiligheid van vrouwen gegarandeerd en beschermd worden. 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info