Schendingen door de Palestijnse Autoriteit moeten stoppen 

Logo
Logo
Logo
07 juli 2021

De Palestijnse Autoriteit is hard op weg de al beperkte ruimte voor journalisten, burgers en het maatschappelijk middenveld in Palestina nog verder in te krimpen. Het hardhandige optreden tegen vreedzame demonstranten en het oppakken van onschuldige burgers moet stoppen. 

Sinds de dood van Nizar Banat twee weken geleden zijn er veel vreedzame demonstraties op de Westelijke Jordaanoever tegen het optreden van de Palestijnse Autoriteit (PA) en veiligheidsdiensten. Deze worden hardhandig neergeslagen. Banat was een activist en bekend criticus van de PA en overleed nadat hij ruw was gearresteerd door Palestijnse veiligheidstroepen in zijn huis in Hebron. 

Gebrek aan legitimiteit 

Hoewel de Palestijnse president Abbas heeft aangekondigd dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de doodsoorzaak gaat dit voor veel Palestijnen niet ver genoeg. De protesten gaan niet alleen over de dood van Banat maar laten ook de opgekropte woede zien over het huidige beleid, gebrek aan vrijheid en de steeds maar uitgestelde verkiezingen. 

PAX-partner Naseef Muallem sprak hier afgelopen week ook over in een interview met NRC. Palestijnse activisten en organisaties hebben niet alleen te maken met de voortdurende Israëlische bezetting, maar ook met steeds meer repressie. Deze toenemende onderdrukking van het maatschappelijk middenveld komt vanuit Israëlische overheidsdiensten, maar ook vanuit de PA. Het gebrek aan legitimiteit van het Palestijnse leiderschap lijkt zich steeds meer te wreken en uit zich ook in de vreedzame demonstraties van de afgelopen weken. Zoals Muallem ook aangaf in het interview met NRC: “We strijden niet tegen een bezetter om een ondemocratisch regime te hebben.”

Nederland en de Europese Unie

Nederland is een van de voorvechters van het behoud van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld wereldwijd en in EU-verband een belangrijke financier van de PA. PAX roept Nederland en de EU op om de PA ter verantwoording te roepen voor de repressie en financiële steun voor het veiligheidsapparaat en politie aan te houden tot mensenrechten en verantwoording gewaarborgd zijn. Daarnaast is het belangrijk om openlijk het maatschappelijk middenveld te ondersteunen en bij te dragen aan meer vrijheden voor activisten en organisaties om zich uit te kunnen spreken. 

Wat doet PAX

PAX werkt samen met Palestijnse en Israëlische activisten en organisaties aan het behoud van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld om zich uit te kunnen spreken. Zo werkt PAX samen met the Palestinian Center for Peace and Democracy en een grote groep Palestijnse jongeren van over de hele Westelijke Jordaanoever aan inclusiviteit en het adresseren van beperkingen van vrijheden, waaronder vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en vrijheid van meningsuiting. 

 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info