PAX steunt petitie zorgfondsen 

Logo
Logo
Logo
06 april 2021

In een petitie die vandaag gestart is roepen zorgmedewerkers hun pensioenfondsen op om niet meer te beleggen in industrieën die onze wereld beschadigen. De petitie is een initiatief van vier artsen en wordt ondersteund door huisartsen, medisch specialisten, dierenartsen, doktersassistenten en apothekers. PAX sluit zich bij deze petitie aan. 

De petitie richt zich op negen pensioenfondsen in de zorgsector. Vredesorganisatie PAX is zelf ook aangesloten bij een van deze fondsen; het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn. Net als het zorgpersoneel is ook het personeel van PAX verplicht aangesloten bij PFZW. De afgelopen jaren heeft PAX verschillende rapporten uitgebracht waaruit bleek dat ook ons eigen pensioen niet altijd verantwoord wordt belegd. 

Beleggingsbeleid moet beter

Zo constateerden we in 2019 dat PFZW belegt in bedrijven die wapensystemen leveren aan landen die mensenrechten schenden of in conflict zijn. Uit onderzoek dat we met partners binnen de Eerlijke Pensioenwijzer uitvoeren blijkt dat het beleggingsbeleid op bijna alle onderwerpen (mensenrechten, wapens, klimaat) beter kan, en beter moet. In gesprekken met PFZW, bijvoorbeeld in het IMVO-convenant, dringen we daar dan ook op aan. 

Voor pensioenfondsen is de mening van deelnemers belangrijk. PAX steunt de petitie van de zorgmedewerkers daarom van harte. Dat doen we samen met andere organisaties in onze sector. 

Lees hier het volledige statement.

Teken de petitie op degoedezaak.org.

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info