PAX roept op tot wereldwijd staakt-het-vuren vanwege corona

Beeld: VN

9 april 2020

PAX heeft, samen met meer dan 190 organisaties, de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een wereldwijd staakt-het-vuren te realiseren om zo het coronavirus beter te kunnen te bestrijden. Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft eerder al opgeroepen tot een dergelijk wereldwijd staakt-het-vuren en meer dan 70 landen hebben al hun steun betuigd. Nu moeten de VN-lidstaten ook echt de daad bij het woord voegen.

Om hun oproep tot actie te ondersteunen, hebben PAX en de 190 organisaties brieven gestuurd naar Guterres en naar de leden van de Veiligheidsraad. PAX wil dat de lidstaten, waaronder die in de Veiligheidsraad, ook een internationale stopzetting van wapenhandel opnemen in elk actieplan voor de uitvoering van een wereldwijd staakt-het-vuren.

Corona en gewapend conflict

De coronacrisis vindt niet plaats in een vacuüm. Zelfs vóór de pandemie was het aantal vluchtelingen over de hele wereld hoger dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog. Het afgelopen decennium was een van de meest gewelddadige sinds het einde van de Koude Oorlog, en de wereldwijde wapenhandel verspreidt wapens in een ongekend tempo en voedt daarmee het escalerende geweld.

Bovendien heeft het virus een grotere impact op mensen in conflictgebieden, aangezien de maatregelen die nodig zijn om de schade te beperken daar niet gemakkelijk haalbaar zijn. In Syrië en Jemen zijn opzettelijk ziekenhuizen vernietigd. Miljoenen mensen zijn op de vlucht of zitten vast in overvolle kampen. Ze hebben weinig of geen toegang tot gezondheidszorg of voorzieningen voor basishygiëne. Ze lijden onder een tekort aan voedsel en medicijnen. Social distancing is voor hen geen optie. Dit betekent dat mensen die getroffen zijn door gewapende conflicten uiterst kwetsbaar zijn.

Tijd voor actie

Om het staakt-het-vuren, dat ook door paus Franciscus en andere geloofsleiders wordt gesteund, duurzaam te maken en bij te dragen aan een blijvende vrede, is het essentieel een halt toe te roepen aan de wapenhandel. Dit kan enige rust en bescherming bieden aan degenen die het meest kwetsbaar zijn. Door de wapenstroom naar conflictgebieden te stoppen, kunnen landen gezondheidswerkers en mensen die humanitaire hulp verlenen (met name degenen die zelf doelwit geweest zijn) een kans geven om te vechten tegen het coronavirus.

De leden van de VN-Veiligheidsraad kwamen bij elkaar tijdens de ebola-crisis, de Raad moet nu hetzelfde doen en een staakt-het-vuren steunen en een halt toeroepen aan de wereldwijde wapenhandel.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!