PAX publicatie brengt de schade aan Oekraïense ziekenhuizen door gebruik explosieve wapens in beeld

Beeld: Bron: Google Maps en Twitter

31 maart 2022

PAX volgt de gevolgen van wapeninzet voor burgers vanaf het begin van de Russische invasie in Oekraïne. We volgen berichten in de media en sociale media via Telegram, Twitter, Facebook en Instagram en gebruiken geolocation en satellietbeelden om berichten te verifiëren.

In deze publicatie belichten we een afzonderlijk aspect van het leed dat burgers wordt aangedaan door de inzet van explosieve wapens in Oekraïense steden, namelijk de impact op gezondheidszorg.  Het geweld heeft grote gevolgen voor het gezondheidszorgstelsel en de omstandigheden waaronder medisch personeel moet werken. Het gaat daarbij om schade aan ziekenhuisgebouwen, apotheken en medische apparatuur, medisch personeel dat moet vluchten of patiënten niet kan bezoeken vanwege het geweld, maar ook om schade aan infrastructuur zoals watervoorzieningen, elektriciteit en communicatienetwerken.

Deze publicatie werpt licht op de schade die in de eerste maand van de Russische invasie werd toegebracht aan met name ziekenhuizen en apotheken. Dit overzicht laat een patroon zien van hoe gezondheidsinstellingen in Oekraïne onder vuur liggen. Een patroon waar burgers de gevolgen nog lang van zullen ondervinden. 

Lees hier het rapport Impact on healthcare from bombing and shelling in Ukraine.

 

 

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!