PAX laat klanten energiebedrijven overstappen wegens bloedkolen

17 mei 2016

PAX begint een campagne om consumenten te laten wisselen van energieleverancier. De campagne is gericht op klanten van Nuon, Engie, Essent en E.ON. Deze energiebedrijven weigeren tot dusverre hun inkoop van bloedkolen in Colombia tijdelijk stop te zetten om druk uit te oefenen op Colombiaanse mijnbedrijven. Die moeten nu eindelijk concrete stappen zetten voor genoegdoening van slachtoffers van paramilitair geweld. De actie die consumenten stimuleert om een andere energieleverancier te nemen, begint vandaag voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam-Zuidoost.

Overstappen
Bij het hoofdkantoor van Nuon zijn vanmorgen zo’n twintig straatwervers actief die klanten van de vier energiebedrijven vragen een andere leverancier te kiezen. Ze informeren voorbijgangers over de praktijken van de Colombiaanse mijnbedrijven die bloedkolen leveren en vragen hen over te stappen op een energiebedrijf dat geen bloedkolen gebruikt. Ook online wordt de campagne om consumenten te laten overstappen gevoerd via: www.stopbloedkolen.nl.
Wouter Kolk, internationaal campagneleider van PAX: “Ik kan me niet voorstellen dat je als consument ongevoelig blijft voor het onrecht, dat via je stopcontact regelrecht je huiskamer binnenkomt. Daarom vragen we aan consumenten een krachtig signaal af te geven door over te stappen naar een bloedkolenvrije energieleverancier.”

Geweld en intimidatie
Al meer dan tien jaar wachten slachtoffers en nabestaanden op erkenning en compensatie voor wat hen tussen 1996 en 2006 in de Colombiaanse provincie Cesar is aangedaan. In die periode hebben paramilitairen in totaal 3.100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. Volgens ex-paramilitaire daders en getuigen hebben mijnbouwbedrijven Drummond en Glencore/Prodeco met de paramilitairen samengewerkt door het geven van financiële en materiële steun en strategische informatie. Tot op de dag van vandaag profiteren de mijnbouwbedrijven van deze grove mensenrechtenschendingen. Een deel van het afgepakte land ligt op het grondgebied van de bedrijven. Door geweld worden onafhankelijke vakbonden klein gehouden en critici wordt door bedreigingen de mond gesnoerd.

Halsstarrig
De vier Nederlandse bedrijven die niet willen stoppen met de aankoop van bloedkolen blijken tot nu toe halsstarrig. Het verzoek aan de energiebedrijven van de Colombiaanse Maira Mendéz , die vorige maand namens de Colombiaanse slachtoffers pleitte voor een tijdelijke inkoopstop, was aan dovemansoren gericht. Ook het voorbeeld van het grootste energiebedrijf van Denemarken DONG, dat wél tot een tijdelijke inkoopstop besloot, was niet aan de vier energiebedrijven besteed. Kolk: “PAX is al lang met de energiebedrijven in gesprek. Dat heeft tot nog geen enkel concreet resultaat voor slachtoffers als Maira Mendéz geleid. Ook hebben we er onvoldoende vertrouwen in dat de onlangs door Nuon aangekondigde aangescherpte eisen voor het inkoopbeleid iets gaan opleveren voor de slachtoffers. Daarom hebben we een heldere boodschap: Stop bloedkolen, stap over.”

Verklaring Nuon
Als reactie op de overstapcampagne heeft Nuon Vattenfall een verklaring met aangescherpte eisen voor zijn inkoopbeleid van bloedkolen op zijn website geplaatst. Die verklaring lijkt een stap in de goede richting, maar helaas vraagt Nuon de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore zelf niet om concrete stappen naar genoegdoening van de slachtoffers. Ook gaat het bedrijf niet over tot een onmiddellijke opschorting van de inkoop tot die stappen daadwerkelijk zijn gezet. In plaats daarvan stelt Nuon minimale eisen, die vooral gaan over de erkenning van het Colombiaanse vredesproces. Ook heeft de verklaring alleen betrekking op direct ingekochte bloedkool, terwijl Nuon die ook via tussenhandelaren koopt. Kolk: “In onze optiek zou Nuon zelfs op basis van deze minimale eisen de inkoop van bloedkolen onmiddellijk moeten opschorten. Zolang er niet meer serieuze eisen aan de leveranciers van de bloedkolen worden gesteld, zullen daadwerkelijke resultaten voor de slachtoffers uitblijven.”

Stop bloedkolen, stap over

Lees ook: De bloedkolensmoezen van energiebedrijven
Lees ook: Kamervragen aan Ploumen over Colombiaanse bloedkolen
Lees ook: Colombiaanse slachtoffers roepen Nuon ter verantwoording

Zie ook dossier Stop bloedkolen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief