PAX geschokt door moord op sociaal activist Nestor Ivan Martinez

Beeld: Nestor Ivan Martinez

14 september 2016

PAX is diep geschokt door de moord op Nestor Ivan Martinez, leider van een sociale beweging in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar, waar Europese energiebedrijven bloedkolen vandaan halen. De organisatie die hij vertegenwoordigde werd twee weken eerder ernstig bedreigd in een pamflet van een nieuwe illegale gewapende groep.

PAX vreest dat deze gerichte moord het startsein is voor een nieuwe golf van geweld in de mijnbouwregio waar tienduizenden mensen al eerder slachtoffer werden van paramilitair geweld.

Executie
Nestor Martinez was betrokken bij meerdere sociale bewegingen en onder meer symbool van de strijd tegen de negatieve impact van de kolenmijnen in de regio Cesar in het noordoosten van Colombia. Hij was een van de activisten die zich verzette tegen de uitbreiding van de mijnen van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Drummond. Afgelopen zondag 11 september 2016 drongen twee onbekende gewapende mannen de boerderij van de broer van Martinez in het dorp Chiriguaná. Zij bonden de broer en zijn vrouw vast, wachtten op de komst van Martinez, en schoten voor de ogen van zijn familie twee kogels door zijn hoofd.

Terreur verlammend
Deze gerichte moord, evenals de vele bedreigingen die eraan vooraf gingen, heeft een verlammende werking op mensen die zich inzetten voor en mensenrechten en betere arbeidsomstandigheden, en voor genoegdoening voor het eerdere grootschalige paramilitaire geweld in de mijnbouwregio. Chiriguaná, het dorp waar Martinez woonde en werd vermoord, was de plek waar vijftien jaar geleden de vader van Maira Méndez in haar bijzijn werd doodgeschoten. Méndez toerde afgelopen mei nog door Europa om overheden en energiebedrijven te vertellen over het huidige en recente geweld in Cesar. De angst die nu in de regio heerst is groot omdat de moord op Martinez was aangekondigd. Afgelopen 25 augustus werd in verschillende gemeenten in het zuiden van Cesar een pamflet verspreid, waarin een gewapende neo-paramilitaire groep (Grupo Armado de Limpieza Social – Gewapende Groep voor Sociale Zuiveringen) ernstige bedreigingen uitte tegen de sociale organisatie waar Nestor Martinez deel van uitmaakte.

Energiebedrijven moeten nu stoppen met bloedkolen inkopen
Al jaren ondersteunt PAX slachtoffers van het paramilitaire geweld in Cesar, waar in de periode 1996-2006 meer dan 3,000 mensen werden vermoord en 55.000 van hun land verdreven. PAX heeft energiebedrijven die bloedkolen uit Cesar kopen voortdurend gewaarschuwd dat mensen die zich inzetten voor gerechtigheid en genoegdoening nog steeds worden geteisterd door geweld en doodsbedreigingen. Ondanks deze waarschuwingen zijn de energiebedrijven, met uitzondering van het Deense DONG, gewoon doorgegaan met het leveren van bloedkolenstroom aan miljoenen Europese huishoudens. PAX vindt dat energiebedrijven onmiddellijk moeten stoppen met de inkoop van bloedkolen, totdat het huidige geweld is gestopt en slachtoffers van eerder paramilitair geweld de genoegdoening krijgen waar ze recht op hebben.

Onderzoek
PAX dringt erop dat de Colombiaanse autoriteiten op korte termijn een onderzoek instellen naar de moord op Martinez. Daarnaast dienen andere leiders van de gemeenschap onmiddellijke bescherming te krijgen, evenals garanties dat alles op alles wordt gezet om dit soort misdaden te stoppen. Ook dienen de mijnbouwbedrijven in het gebied deze gerichte moord publiekelijk te veroordelen

PAX wil haar innige medeleven overbrengen aan het gezin van Nestor Martinez en de gemeenschap waarvoor hij zich inzette.

Zie ook dossier Stop Bloedkolen

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!