Jack Munayer - foto Lize Kraan
Jack Munayer - foto Lize Kraan

PAX Duif voor vredesactivist Jack Munayer 

Jack Munayer - foto Lize Kraan
Persbericht

24 september 2021 |

Tijdens het laatste PAX Power to the People evenement van de Vredesweek, heeft de Palestijnse vredesactivist Jack Munayer een PAX Duif in ontvangst genomen. Algemeen directeur van PAX Anna Timmerman: "Jack heeft het leven van veel Palestijnen die dagelijks te maken hebben met geweld en onderdrukking op een positieve manier veranderd. Hij staat symbool voor een nieuwe generatie activisten die zich op een vreedzame manier verzet tegen onrecht." 

Jack Munayer is geboren en getogen in Jeruzalem als zoon van een Britse moeder en een Palestijns christelijke vader. Hij zet zich al jaren in voor de veiligheid van Palestijnse burgers in de bezette Palestijnse gebieden als beheerder van het oecumenische begeleidingsprogramma van de Wereldraad van Kerken in Palestina en Israël (WCC-EAPPI).

EAPPI is twintig jaar geleden ontstaan toen de Wereldraad van Kerken op verzoek van Palestijnse kerken buitenlandse waarnemers naar Jeruzalem stuurde, om getuige te zijn van de situatie daar. Al snel bleek dat op plekken waar Palestijnse gemeenschappen normaal te maken kregen met intimidatie en geweld, dit veranderde door de aanwezigheid van buitenlandse observators. Sindsdien ontvangt EAPPI waarnemers van over de hele wereld om een beschermende aanwezigheid te bieden aan ‘eenieder die zichzelf niet kan beschermen’. 

De oecumenische begeleiders, zoals de waarnemers genoemd worden, lopen bijvoorbeeld met kinderen mee naar school of begeleiden herders tijdens het grazen van de kuddes en schrijven bij terugkomst in hun land rapporten over wat ze hebben meegemaakt en over de intimidaties waar ze getuige van waren. Daarna delen ze deze verhalen met hun kennissenkring, hun kerk, organisatie of zelfs hun parlement. Jack verdient voor zijn inzet voor de veiligheid van Palestijnse burgers absoluut een PAX Duif.

Over de PAX Duif

Tegenover de dagelijkse stroom berichten over oorlog en geweld, wil PAX de positieve verhalen laten zien. Verhalen van mensen die verandering teweegbrengen, op grote en op kleine schaal. De PAX Duif wordt uitgereikt aan mensen die hun nek uitsteken om geweld te voorkomen of te stoppen: door directe hulp te bieden, door het schrijven van stukken, in de politiek of door actie te voeren. Alle winnaars dragen op hun eigen, karakteristieke wijze bij aan een vreedzamere wereld. De winnaars zijn gekozen door een vakjury, onder voorzitterschap van journalist en programmamaker Sinan Can. De overige vier winnaars worden in de eerste week van oktober bekendgemaakt.

Alle ontvangers van de PAX Duif in 2021 vind je hier.

Lees meer over Oecumenische Begeleidingsprogramma in Palestina en Israël (EAPPI).

Je kunt het PAX Power to the People evenement met Jack Munayer terugkijken op YouTube.

Afgelopen maand verscheen er een interview met Jack Munayer in PAX Magazine

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen