Vrouwelijk leiderschap en politieke participatie in Zuid-Soedan. Foto © Rieneke de Man
Vrouwelijk leiderschap en politieke participatie in Zuid-Soedan. Foto © Rieneke de Man

PAX draagt bij aan VN-studie over rol van vrouwen in vredesprocessen 

Vrouwelijk leiderschap en politieke participatie in Zuid-Soedan. Foto © Rieneke de Man
Logo
Logo
Logo
14 oktober 2015

Bij de Verenigde Naties worden vandaag de resultaten en aanbevelingen van 'Global Study on Resolution 1325' gepresenteerd. De studie is een wereldwijd onderzoek naar de rol van vrouwen in conflict, oorlog en vredesprocessen. Resolutie 1325 werd in het jaar 2000 aangenomen om de cruciale positie van vrouwen in oorlog en vrede te erkennen en versterken. PAX heeft aan deze studie meegewerkt.

Gisteren al heeft de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie aangenomen om Resolutie 1325 meer centraal te stellen in zijn eigen werk. Secretaris-generaal Ban Ki Moon vroeg in zijn speech aandacht voor de rol van vrouwen in het voorkomen en terugdringen van gewelddadig extremisme.

Uitvoering van 1325 in het werk van PAX
In Zuid-Soedan werkt PAX met verschillende organisaties aan versterking van vrouwelijk leiderschap en grotere invloed in besluitvorming op gebied van politiek en veiligheid. Dit moet op lange termijn vrouwen meer veiligheid bieden en meer invloed geven op vraagstukken rond oorlog en vrede.
Speciale aandacht besteedt PAX in Irak aan de positie van de vrouw bij pogingen om de lokale veiligheidssituatie te verbeteren. Ons project ‘Vrouwen tegen geweld’ geeft vrouwen instrumenten in handen die hen steunen bij beslissingen over zichzelf en hun families.

Resultaten en aanbevelingen
Ter herinnering van het aannemen van Resolutie 1325 vijftien jaar geleden heeft de Veiligheidsraad een studie op touw gezet. Wereldwijd is onderzocht hoe de rol van vrouwen in oorlog en vrede is veranderd om te kunnen kijken naar de werking van Resolutie 1325. Het onderzoek beveelt aan om vaker preventief conflicten in de kiem te smoren, programma’s gericht op vrede en veiligheid lokaal in te passen en bij vredesprocessen vrouwen beter te betrekken.

Download het onderzoek Preventing conflict transforming justice securing the peace.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info