PAX: bescherm burgers tegen gruwelijke gevolgen van brandbommen 

Logo
Logo
Logo
09 december 2021 |

Nieuw onderzoek van PAX roept staten wereldwijd op om burgers beter te beschermen tegen brandbommen en het internationaal recht aan te scherpen.
De PAX publicatie “Put Out the Fire. Strengthening International Law and Divestment Policies on Incendiary Weapons” legt een verband tussen het  menselijk leed als gevolg van brandbommen, het internationaal recht, belangrijke producenten en desinvesteringsbeleid van financiële instellingen.

Brandbommen verspreiden hitte en vuur door een chemische reactie van een ontvlambare stof. De inzet van deze wapens veroorzaakt enorm leed onder burgers, zowel op de korte als de lange termijn. Naast de ondraaglijke fysieke pijn, worstelen overlevenden vaak levenslang met zware psychologische en sociale problemen.

Internationale wetgeving staat het gebruik van bepaalde brandbommen zoals witte fosfor nog steeds toe. Maar diverse financiële instellingen en de bedrijven die hun beleggingen screenen op controversiele beleggingen, beschouwen brandbommen, en in het bijzonder witte fosfor, als ‘controversieel’.

PAX roept staten op om het internationaal recht op het gebied van brandbommen aan te scherpen. De Conventie over bepaalde Conventionele Wapens, waarin in Protocol III internationale regels over het gebruik van brandbommen zijn opgenomen, moet op twee punten worden aangepast: het heeft twee tekortkomingen waardoor burgers afdoende beschermd worden. In de definitie wordt:

  • het gebruik van brandbommen die niet ‘primair als zodoende ontworpen zijn’ wordt nog niet uitgesloten, zoals witte fosforbommen.
  • het gebruik van uit de lucht gelanceerde brandbommen is in dichtbevolkte gebieden verboden, maar zijn er zwakkere bepalingen voor grond-gelanceerde brandbommen. De impact op burgers is echter net zo afschuwelijk.

PAX roept staten op om bestaande regels aan te scherpen en het gebruik van alle brandbommen te verbieden, zeker in bevolkte gebieden. 
 

Lees  de publicatie Put Out the Fire. Strengthening International Law and Divestment Policies on Incendiary Weapons hier.

Lees hier meer over brandbommen
 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen