Photo: Dennis Jarvis
Photo: Dennis Jarvis

PAX: actie EU nodig tegen Israëlische annexatie delen Westelijke Jordaanoever 

Photo: Dennis Jarvis
Logo
Logo
Logo
14 mei 2020

PAX roept de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, inclusief minister Stef Blok, op tot concrete maatregelen te komen waaruit blijkt dat de voorgenomen Israëlische annexatie van delen van de Palestijnse bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever serieuze gevolgen zal hebben. Zo’n annexatie is namelijk een grove schending van internationaal recht, Rusland is voor eenzelfde vergrijp in de Krim ook gestraft.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken bespreken vrijdag 15 mei de dreigende Israëlische annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Verschillende EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, en ook de Europese Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell, spraken al uit dat annexatie gevolgen zal hebben.

Het nieuwe Israëlische regeerakkoord, dat eind april 2020 werd afgesloten, stelt dat de Israëlische regering vanaf 1 juli 2020 kan overgaan tot de formele annexatie van bezet Palestijns gebied. Een dergelijke annexatie zou een flagrante schending van internationaal recht zijn. Met geweld land verwerven is verboden volgens internationaal recht. Iets dat het Internationaal Gerechtshof heeft bevestigd. Dit staat besloten in artikel 2(4) van het VN Handvest, de hoeksteen van het internationaal recht.

Rusland is ook gestraft

De mogelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever is tevens een ernstige inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen. Een leven in waardigheid wordt voor hen zo onmogelijk gemaakt. Andere landen hebben de verplichting om geen hulp of assistentie te verlenen aan zo’n illegale situatie. Tegen Rusland zijn ook maatregelen genomen na de annexatie van de Krim. De EU moet aan Israël duidelijk maken dat daar nu ook sprake van zal zijn. Er valt te denken aan: opschorting en/of bevriezing van het EU-Israël Associatieakkoord, handelsbeperkingen, uitsluiting van deelname aan Europese programma’s, zoals Horizon Europe, en andere maatregelen zoals reisbeperkingen en bevriezen van tegoeden.

EU heeft een taak: vrede en recht beschermen

Annexatie is een te ernstige schending van het internationaal recht om alleen met woorden veroordeeld te worden. Als belangrijkste handelspartner van Israël en als hoeder van vrede en recht heeft de EU de mogelijkheid én de plicht om invloed uit te oefenen en de annexatie tegen te houden. Tevens moet de EU waken dat het verder uitbreiden van het E1 gebied niet ter tafel wordt gebracht als alternatief voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever. PAX roept daarom de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op om morgen concrete maatregelen overeen te komen en de Israëlische regering duidelijk te maken dat annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever niet zonder serieuze consequenties zal blijven.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info