Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

16 oktober 2019

PAX heeft Turkije vorige week opgeroepen het offensief in Noordoost-Syrië te stoppen. Nu we een week verder zijn dringt zich de vraag op hoe het nu is met onze partners in het gebied? Zij waren de eerste dagen samen met andere lokale organisaties in touw om vluchtelingen op te vangen in schoolgebouwen. Evert-Jan Grit heeft dagelijks contact met hen.

Wat mij opviel was de paniek, de angst en verwarring bij hen. Tegelijkertijd proefde ik ook de vastberadenheid, solidariteit en het doorzettingsvermogen om daar te blijven en te doen wat nodig is.

Actie

Na de eerste berichten in de media en telefoontjes zijn we onmiddellijk in actie gekomen om onze partners te helpen. We zorgden ervoor dat we dag en nacht bereikbaar waren voor hen en we verspreiden informatie en updates. Daarnaast hebben we een oproep gedaan om geld te doneren. Dat is goed uitgepakt: de eerste uren kwam er al een paar duizend euro binnen, wat direct besteed kon worden aan voedsel, dekens en medicijnen. 

Opvanglocaties

De verschillende organisaties in het gebied proberen de taken en verantwoordelijkheden zo goed mogelijk te verdelen om de 100.000 vluchtelingen op te vangen. Dat doen zij in al-Hassakeh over zo’n dertig bestaande opvanglocaties. Drie van deze opvanglocaties in al-Hassakeh worden gerund door onze partnerorganisaties. Daar verblijven zo’n 750 mensen. Ze zorgen daarnaast voor water, voedsel en medische hulp. Tegelijkertijd komen er nog steeds veel ontheemden richting al-Hassakeh. Zij komen uit Tel Ramr waar nu wordt gevochten.

Steun

Helaas kunnen we de namen van onze partners niet publiceren, omdat de situatie gevaarlijk en onvoorspelbaar is. De vrouwen en mannen van onze partnerorganisaties zijn voorbereid op de ergste scenario’s. Toch geven ze aan tot die tijd door te gaan met hun werk. Dat kunnen zij mede dankzij de steun die zij vanuit Nederland ontvangen.

Lees ook PAX: Turkije, stop offensief

Lees ook de blog Bellen met Idlib: deze mensen zijn de echte helden

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!