Overstromingen Zuid-Soedan veroorzaken enorme schade in Vredesdorp Kuron 

Persbericht
Logo
Logo
Logo
01 oktober 2020

In Soedan en Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen getroffen door hevige overstromingen van rivieren en zware regenval. De ellende komt nog bovenop de jarenlange conflicten in deze regio.

Mensen zijn hun huizen kwijtgeraakt en massaal op de vlucht voor het water. De VN voorspelt dat de situatie verder zal verslechteren, omdat drinkwater ontzettend schaars is door vervuilde waterbronnen. Bovendien dreigt een hongersnood, doordat het water voedselvoorraden en oogsten heeft vernietigd. 

Ligging Vredesdorp Kuron in Zuid-SoedanOok PAX partnerorganisatie Vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan is zwaar getroffen door de overstromingen. Prisca Wani, medewerker van Kuron peace village: “De overstromingen zijn rampzalig. Alles waar we zestien jaar voor gewerkt hebben is binnen een dag vernietigd. Alle slaapvertrekken en de opslagruimte met voedselvoorraden zijn overstroomd. De tuin waarin groenten en fruit verbouwd werd, het irrigatiesysteem en de pomp zijn ook compleet overstroomd. Sinds de overstromingen zijn veel mensen ziek geworden in het dorp, er is meer malaria, knokkelkoorts en een toename in het aantal slangenbeten. Het water heeft zoveel vernietigd dat we vrezen voor enorme voedseltekorten de komende maanden en zelfs volgend jaar.”

Alle steun van buitenaf hard nodig

Overstromingen nabij Vredesdorp KuronOok buiten het dorp is de schade enorm doordat de rivier Kuron buiten zijn oevers is getreden. Van de twee bruggen over de rivier is niets meer over. Sara Ketelaar van PAX: “PAX ondersteunt het Vredesdorp Kuron al sinds de oprichting. Het door bisschop Paride Taban opgerichtte Vredesdorp Kuron is een modeldorp voor een toekomstig vreedzaam Zuid-Soedan. De oprichting van het vredesdorp startte dan ook symbolisch met de bouw van een brug tussen de ene oever van de rivier naar de andere, om letterlijk en figuurlijk bruggen te slaan tussen vijandige gemeenschappen en om de lokale bevolking te leren zelfvoorzienend te worden. Dit vergt tomeloze inzet en een lange adem wanneer je werkt met mensen die decennia lang zijn opgegroeid met conflict. Duurzame vrede heeft een basis nodig en deze komt van onderop. In een land als Zuid-Soedan zijn nog vele bouwstenen nodig, ook nu weer na deze overstromingen, om dit mogelijk te maken. In het Vredesdorp wordt daar door de staf alweer keihard aan gewerkt en daar is alle steun van buitenaf hard bij nodig.”

Schade 1 miljoen dollar

De schade wordt door het bestuur van het vredesdorp geschat op 1 miljoen dollar. Het is bovendien lastiger geworden voor het vredesdorp om al het belangrijke vredeswerk uit te voeren, nu alle faciliteiten verloren zijn. In het vredesdorp, dat is opgezet om de lokale bevolking te verenigen, leven verschillende etnische groepen samen en hebben de bewoners samen een gezondheidscentrum en basisschool opgericht en worden nieuwe landbouwmethoden getest. Daarnaast bestaat het werk van het vredesdorp uit vredesopbouw, in de vorm van conflictoplossing, conflicttransformatie, dialoog, sport en theater en regionale samenwerkingsprojecten.

Het vredesdorp Kuron vervult hiermee een belangrijke functie en hoopt als voorbeeld te dienen voor andere gemeenschappen in Zuid-Soedan, een land dat nog steeds geteisterd wordt door conflicten en waar het vredesakkoord zeer broos is. De huidige noodtoestand is een enorme tegenslag voor het dorp, en ook PAX probeert haar lokale partner Vredesdorp Kuron zoveel mogelijk te steunen in deze zware periode. 

Lees meer over Vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan.

Zie ook Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban wint prestigieuze Roosevelt Four Freedoms Award

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info