Noorse NCP neemt klachten tegen Aker in behandeling

28 februari 2023

Het Nationale Contact Punt (NCP) van Noorwegen neemt klachten in behandeling dat Aker BP en zijn grootste aandeelhouder Aker mensenrechten zouden hebben geschonden. Acht Zuid-Soedanese en Europese organisaties, waaronder PAX,  menen dat na Aker BP’s overname van alle olievelden van Lundin Energy, duizenden slachtoffers van oorlogsmisdaden nergens meer hun recht kunnen halen. 

Het overblijvende deel van Lundin is veel te klein om de schuld aan hen te kunnen betalen. De overname zou daarom een schending zijn van de OESO Richtlijnen voor Multinationale Onder­nemingen. Het NCP is een onafhankelijk adviserend orgaan dat ingesteld is door de regering van Noorwegen. De voormalige Voorzitter Ian Lundin en CEO Alex Schneiter van Lundin Energy komen op 5 September in Stockholm voor de rechter wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. In afwachting van hun strafproces heeft Lundin Energy de meeste bezittingen van de hand gedaan aan Aker BP en zijn naam veranderd in Örron Energy.

Het NCP nodigt de partijen nu uit voor bemiddeling. Dat duurt tussen de 6 en 12 maanden. Als bemiddeling mislukt, beoordeelt het NCP zelf of Aker BP de Richtlijnen heeft geschonden. 

‘Er is bewijs dat Lundin’s activiteiten enorm veel menselijke ellende heeft veroorzaakt. De vroegere leiding van het bedrijf is vlak voor de overname aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en vraag is of Aker BP and Aker rekening heeft gehouden met de rechten van de slachtoffers toen ze besloten om Lundin’s belangrijkste bezittingen over te nemen voor 11 miljard euro. PAX vindt dat de rijkdommen van Lundin niet los staan van de enorme schuld die het bedrijf in Zuid-Soedan heeft uitstaan, maar wij zijn benieuwd naar de redenen die Aker BP heeft om te vinden dat de overname daar niks mee te maken heeft, zegt Egbert Wesselink van PAX die in 2010 het rapport Unpaid Debt, schreef waarin Zweden werd opgeroepen de zaak te onderzoeken. 

Verder lezen

Vragen over de OESO klachten of het Unpaid Debt-project: Egbert Wesselink,  wesselink@paxforpeace.nl of +31 62 062 6756

Schrijf je in voor de nieuwsbrief