Nieuw VS-beleid landmijnen stap terug in de tijd

Beeld: Five M15 anti-tank land mines are stacked for destruction at a demolition site on Naval Station Guantanamo Bay, Cuba, in this July 10, 1997, file photo Wikimedia / US Navy

3 februari 2020

Het nieuwe beleid van de Amerikaanse president Donald Trump op landmijnen geeft het Amerikaanse leger de mogelijkheid om vaker gebruik te maken van deze explosieven. Een kwalijke stap terug in de tijd, vindt PAX.

Antipersoonsmijnen verwonden zowel soldaten als burgers. De meeste slachtoffers als gevolg van deze mijnen vallen onder kinderen. PAX roept de Nederlandse regering dan ook op om dit beleid af te keuren en vraagt de VS om zich aan te sluiten bij het Ottawa-verdrag van 1997.

20 jaar verboden
Antipersoonsmijnen werden in 1997 verboden vanwege hun willekeurige karakter en hun langdurige impact nadat een conflict is beëindigd. 164 landen hebben deze historische overeenkomst inmiddels ondertekend, waaronder Nederland.

Volgens Human Rights Watch hebben de VS sinds 1991 geen landmijnen gebruikt en de wapens sinds 1992 niet geëxporteerd. Geen enkel Amerikaans bedrijf heeft ze sinds 1997 geproduceerd en de VS heeft miljoenen opgeslagen mijnen vernietigd. Het nieuwe Amerikaanse beleid zal de wapens beschikbaar stellen voor commandanten op lagere niveaus dan voorheen het geval was. Dit kan leiden tot een grotere inzet van landmijnen wereldwijd, waardoor levens van toekomstige generaties in gevaar kunnen komen.

Mensen op de eerste plaats
PAX, al lange tijd lid van de International Campaign to Ban Landmines, probeert het lijden en de milieuschade als gevolg van gewapende conflicten te verminderen. Dit door normen vast te stellen en erop toe te zien dat die worden nageleefd.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!