Nederland moet initiatief nemen voor verbod op killer robots 

Logo
Logo
Logo
08 mei 2014

PAX roept op tot een wereldwijd preventief verbod op de ontwikkeling, de productie en het mogelijke gebruik van volledig autonome wapensystemen - ook wel killer robots genoemd. PAX pleit ervoor dat Nederland hierin het voortouw neemt.

Vredesorganisatie PAX ziet vele ethische bezwaren en stelt dat killer robots niet in staat zijn het oorlogsrecht te handhaven. Killer robots selecteren zelfstandig hun doelwit en besluiten zonder betekenisvolle menselijke interventie of ze wel of niet tot een aanval overgaan.

"Je kunt machines niet over leven en dood laten beslissen", zegt Miriam Struyk, programmadirecteur Veiligheid en Ontwapening van PAX. "Robots kunnen geen menselijk oordeel vormen en begrijpen de context van een situatie niet. Zij kunnen niet inschatten of een actie proportioneel is of niet. Bovendien: wie is straks verantwoordelijk voor de gevolgen van een aanval? De robot, de programmeur, de fabrikant? De robot kan anoniem en clandestien handelen. Wie monitort welke aanvallen er waar plaatsvinden?"

De vraag die cruciaal is voor PAX in de discussie over killer robots is wat betekenisvolle menselijke controle is en wat dit zou moeten inhouden.

Halt toeroepen
PAX is één van de oprichters van de Campagne tegen Killer Robots. Samen met vijftig organisaties uit vierentwintig landen streeft PAX ernaar de ontwikkeling van deze autonome wapensystemen een halt toe te roepen. "Een autonoom wapensysteem zal  drempelverlagend werken", stelt Struyk. "De wapens zullen waarschijnlijk sneller ingezet worden. En doordat deze eenvoudig na te maken zijn, is de kans groot dat het aantal zich snel uitbreidt."

Op de bijeenkomst van de Conventie over Conventionele Wapens (CCW) in Genève spreken volgende week experts van meer dan 100 staten over volledig autonome wapensystemen. PAX vraagt de Nederlandse regering de oproep van speciale rapporteur van de VN Christof Heyns te steunen om voor deze wapens een moratorium in te stellen. Daarnaast pleit de vredesbeweging voor een nationaal beleid voor de autonome wapensystemen. Struyk: "We hopen dat Nederland op de CCW-bijeenkomst het voortouw neemt voor verdere stappen richting een preventief verbod op killer robots."

In november 2014 besluit de CCW of er bij de bijeenkomst van 13 tot en met 16 mei voldoende bezorgdheid was om een diplomatiek proces te starten dat deze wapens zal reguleren of verbieden.

Lees ook Stop killer robots nu het nog kan
Lees meer over killer robots
Bekijk het filmpje over killer robots
Zie ook stopkillerrobots.org

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info