Srebrenica–Potocari Memorial Center en de begraafplaats voor de slachtoffers van de genocide in 1995. Foto PAX
Srebrenica–Potocari Memorial Center en de begraafplaats voor de slachtoffers van de genocide in 1995. Foto PAX

Na erkenning voor Dutchbat nu ook excuses aan overlevenden en nabestaanden Srebrenica 

Srebrenica–Potocari Memorial Center en de begraafplaats voor de slachtoffers van de genocide in 1995. Foto PAX
Persbericht
Logo
Logo
Logo
10 februari 2021

Vredesorganisatie PAX waardeert het gebaar dat de regering wil maken richting de veteranen van Dutchbat III. "De Nederlandse VN-missie in Srebrenica werd inderdaad mede erg moeilijk als gevolg van Haagse besluiten", stelt PAX 'er Dion van den Berg, die al meer dan 25 jaar in Srebrenica komt en werkt. "De Dutchbatters pleiten - terecht - voor 'het echte verhaal'. Het echte verhaal moet natuurlijk ook het complete verhaal zijn. Wij vragen ook vandaag aandacht voor de Bosnische kant van het verhaal."

De gevolgen van de fouten die gemaakt zijn, worden dagelijks gevoeld door de overlevenden van de genocide en de vele duizenden nabestaanden van de ruim 8.000 mensen die in de dagen na de val van Srebrenica vermoord zijn. Van den Berg: "PAX roept de regering op om richting de nabestaanden en overlevenden een vergelijkbaar gebaar van erkenning vorm te geven en daarover zo snel mogelijk het gesprek met hen te starten."

Excuses

PAX heeft vorig jaar juli, aan de vooravond van de 25e herdenking van Srebrenica, in een gesprek met minister Bijleveld gepleit om éérst een betekenisvol gebaar aan de overlevenden en nabestaanden te maken. Dat zou de logische volgorde zijn. In gesprekken met overlevenden en nabestaanden zouden volgens PAX ook excuses op hun plaats zijn - ook gelet op de uitspraken van de Hoge Raad die in twee rechtszaken oordeelde dat er in de dagen na de val van Srebrenica sprake was van onrechtmatig handelen van Nederlandse zijde. Enkele honderden mannen die op 11 juli op de compound waren toegelaten werden door Dutchbat op 13 juli van de compound gestuurd; zij werden direct gescheiden van vrouwen en kinderen, afgevoerd en door de Bosnische Serviërs vermoord.

Vredesorganisatie PAX werkt al meer dan 25 jaar in Srebrenica, ondersteunt de strijd voor waarheid en gerechtigheid van de vrouwen van Srebrenica en organiseerde ontmoetingen tussen Dutchbatters en nabestaanden. Momenteel werkt PAX aan het opzetten van een professioneel archief in het Herinneringscentrum in Srebrenica.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info