clustermunitie

Meer landen sluiten zich aan bij Clustermunitieverdrag

Beeld: Een B-1 Lancer bombardeert een gebied met clusterbommen.Photo Wikimedia Commons CC

3 september 2015

Veel landen zijn goed op weg met de uitvoering van het Clustermunitieverdrag. Dit verdrag verbiedt clustermunitie, dat bij gebruik grootschalig leed teweeg kan brengen bij burgers. Dat vijf landen die geen lid zijn van het verdrag deze munitie blijven gebruiken is zorgelijk. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Cluster Munitie Monitor 2015.

Miljoenen stuks clustermunitie vernietigd
Clustermunitie bestaat uit een huls, met daarin vaak honderden kleinere bommen, ook wel ‘submunitie’ genoemd. Ze kunnen zowel door vliegtuigen worden afgeworpen als vanaf de grond worden afgevuurd. In de lucht breekt de huls open waardoor de submunitie vrij komt en een gebied ter grootte van een aantal voetbalvelden kan bedekken.

In de vijf jaar dat het Clustermunitieverdrag (CCM) in werking is, is veel vooruitgang geboekt. Het verdrag blijft groeien, tientallen miljoenen stuks submunitie zijn vernietigd, en landen waar onontplofte resten van clustermunitie lagen hebben die opgeruimd. Landen boeken groot succes met het vernietigen van hun clustermunitievoorraden, één van de verplichtingen onder het verdrag. Tot op heden hebben landen die lid zijn van het verdrag 1,3 miljoen clusterwapens en 160 miljoen stuks submunitie vernietigd.

Grote zorg over recent gebruik van clusterwapens
In 2015 zijn clusterwapens gebruikt in Libië, Soedan, Syrië, Oekraïne, en Jemen. Geen van deze landen heeft het verdrag ondertekend. Meer dan 140 landen hebben het gebruik van clusterwapens in Syrië veroordeeld, waaronder Nederland. Landen spraken zich ook sterk uit tegen het gebruik van dit wapen in Libië, Soedan, Oekraïne en Jemen. Dergelijke snelle en scherpe veroordelingen onderstrepen dat het gebruik van clusterwapens onacceptabel is.

Burgerslachtoffers door clusterwapens
Burgers zijn verreweg de grootste slachtoffers van clusterwapens. In de periode 2014-2014 was 92% van het aantal geregistreerde slachtoffer burger. De helft van de doden en gewonden waren kinderen.

Het verdrag groeit
Vanaf augustus 2010, toen het verdrag van kracht werd, hebben 48 ondertekenaars het verdrag geratificeerd, waaronder Canada, IJsland, Republiek Congo, Guinee, Paraguay, Rwanda en Zuid-Afrika. Negen landen zijn recent toegetreden tot het CCM, waaronder Belize, Guyana, Palestina, en voormalig producent van clustermunitie Slowakije. Tot op heden zijn 117 landen aangesloten bij het Clustermunitieverdrag. Zij hebben zich verplicht het verbod na te leven op het gebruik, de productie, opslag en het vervoer van clustermunitie.

Eerste terugblik op conferentie in Kroatië
De meeste van de 117 landen die aangesloten zijn bij het zullen aanwezig zijn bij de eerste ‘Review Conference’ van het verdrag. Deze conferentie vindt plaats in Dubrovnik, Kroatië vanaf 7 september 2015. PAX zal in Dubrovnik aanwezig zijn om landen aan te moedigen het verdrag na te leven en ieder gebruik van dit verschrikkelijk wapen door wie dan ook scherp te veroordelen.

Samen met de Cluster Munition Coalition (CMC), zal PAX in Dubrovnik spreken over de Stop Explosive Investments campagne. PAX, het CMC en een groeiende groep landen zijn van mening dat het verbod op assistentie bij de productie van clustermunitie een verbod op investeringen betekent. Immers, geen geld betekent geen productie. PAX zal landen aanmoedigen om wetgeving in te stellen om investeringen in producenten van clustermunitie tegen te gaan.

De volledige Cluster Munition Monitor 2015 is te vinden op www.the-monitor.org

Zie ook onze programma’s Clustermunitie en Stop Explosieve Investeringen

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!