Israëlische ambassadeur door VS ontboden

Beeld: edo.medicks.net/flickr

22 maart 2023

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft woensdagmorgen de Israëlische ambassadeur ontboden. De directe aanleiding hiervan is het intrekken van een Israëlische wet (2005 Disengagement Law) die kolonisten verbood om op specifieke plekken in het noorden van de bezette Palestijnse gebieden te komen.

Het Amerikaanse ministerie is boos omdat het intrekken van deze wet onder meer direct ingaat tegen eerder gemaakte afspraken en recente intentieverklaringen van de Israëlische overheid over het deëscaleren van geweld in de regio, in het bijzonder in aanloop naar een periode waarvan verwacht wordt dat de spanningen hoog zullen oplopen rondom de Ramadan, Pesach en Pasen.

Escalatie van spanningen in de bezette Palestijnse gebieden

‘Het door de VS ontbieden van de Israëlische ambassadeur is zeer uitzonderlijk en laat de ernst van deze ontwikkeling en de escalatie van spanningen in de bezette Palestijnse gebieden zien. De situatie is al jaren zeer gespannen, maar sinds het aantreden van het nieuwe ultranationalistische kabinet in Israël is het in een verdere stroomversnelling gekomen,’ aldus Thomas van Gool, expert Israël-Palestina van PAX. ‘Het is nu tijd dat andere overheden vergelijkbare stappen nemen, ook de Nederlandse,’  Ook D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma riep minister Hoekstra vanmiddag op om in navolging van de VS actie te ondernemen.

Weg vrij voor verdere annexatie

Het intrekken van de wetgeving betekent in de praktijk dat een aantal illegale nederzettingen die in 2005 juist zijn opgeheven na zware conflicten, nu weer toegankelijk worden voor kolonisten. Hiermee wordt de weg door de Israëlische overheid vrijgemaakt naar een nog verdere de facto annexatie van die gebieden. Een stap die naar alle waarschijnlijkheid ook kan rekenen op een escalatie van geweld in het gebied.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief