ICAN 5-stappen plan voor volgende stap Noord Korea

Beeld: Kim Jong Un en Donald Trump schudden elkaar de hand in Singapore, 12 juni 2018. Foto Official White House Photo by Shealah Craighead / CC 3.0

12 juni 2018

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft beloofd om zijn nucleaire arsenaal af te breken. Dat staat in een verklaring die hij vandaag samen met de Amerikaanse president Trump heeft getekend.

Analisten zijn echter teleurgesteld in de verklaring. Ze vinden hem vaag. Specifieke details ontbreken. Toch is het nog te vroeg om te voorspellen welke uitwerking de verklaring gaat hebben. Deze kán een belangrijke stap zijn richting de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland.

De Internationale Campagne voor de afschaffing van Nucleaire wapens (ICAN) heeft concrete aanbevelingen voor Trump en Kim Jong-un om de nucleaire ontwapening ook echt te realiseren zoals het ondertekenen van het internationale VN-Kernwapenverbod.

Vijfstappenplan voor Koreaanse schiereiland
Als de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders echt willen dat de top in Singapore meer doet dan alleen de aandacht van de wereld trekken, moeten ze bovendien met een lange termijnplan voor echte en duurzame vrede komen. Beatrice Fihn, directrice van ICAN, presenteert in Singapore een nieuw vijfstappenplan (‘Roadmap’) voor het Koreaanse schiereiland. Deze roadmap is tevens een signaal aan alle wereldleiders dat ze in actie kunnen en moeten komen om een wereld zonder kernwapens te realiseren.

Denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland is mogelijk en kan worden bereikt door het volgen van vijf stappen:

1.     Recognize | Erken het nucleaire risico en de onacceptabele humanitaire gevolgen van het gebruik van nucleaire wapens
2.     Reject | Wijs kernwapens af door het VN-kernwapenverbod te tekenen (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons)
3.     Remove | Verwijder Noord-Koreaanse kernwapens met een verifieerbaar en onomkeerbaar programma
4.     Ratify | Raticifeer het alomvattende kernwapenverdrag (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty)
5.     Rejoin | Word weer lid van het Non-Proliferatieverdrag (NPV) en onderdeel van de wereldgemeenschap

Download hier het volledig uitgewerkte vijfstappenplan van ICAN. Volg Beatrice Fihn van ICAN live in Singapore via Facebook en de live-pagina op de website van ICAN.

Zie ook blog van PAX Algemeen Directeur Jan Gruiters

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!