‘Hoop is het beste medicijn tegen angst’

25 maart 2020

De coronacrisis heeft invloed op alles en iedereen, ook op het vredeswerk van PAX. Anna Timmerman, onze algemeen directeur, over de gevolgen van de uitbraak van het virus. “PAX’ers blijven vechten voor hen die in conflictlanden leven.”

Iets meer dan twee maanden geleden begon ik bij PAX. Ik had niet verwacht dat werk vanuit huis te moeten doen, maar nu zitten we ineens midden in de coronacrisis. Net als velen probeer ik via de computer en de telefoon in contact te blijven met familie, vrienden én collega’s. Want ons werk gaat door, PAX gaat door. In deze tijd waarin we samen een grote internationale crisis doormaken, kunnen we elkaar tot steun zijn. De staf en vrijwilligers van PAX blijven aan vrede werken. We houden, vanuit onze eigen huizen, contact met onze partners en vrienden overal ter wereld.

Wat doet PAX, samen met jou, in tijden van corona?

Een miljoen Syriërs zit vast in de noordelijke provincie Idlib. Uit hun huizen verjaagd door bombardementen en gevechten. Ze zitten klem tussen legers en een gesloten Turkse grens. PAX vroeg eerder aandacht voor die vluchtelingen en donateurs gaven meer dan 10.000 euro voor acute hulp aan onze partners. In Griekenland leven vluchtelingen in veel te kleine kampen, ze kunnen geen kant op en lopen veel gevaar om besmet te raken met het coronavirus. De medische zorg schiet tekort. Samen met zeven hulporganisaties deed PAX een dringende oproep aan premier Mark Rutte om, met zijn Europese collega’s, de vluchtelingen te evacueren van het Griekse eiland Lesbos.

De activiteiten voor vrede van veel van onze partners worden bedreigd. Samenkomen, kan niet meer in tijden van corona. Tegelijk zien autoritaire regimes een kans om kritische stemmen van burgers en journalisten aan banden te leggen en de privacy in te perken. We staan in continu contact met onze vele lokale partners. Samen werken we aan alternatieve manieren om aan vrede te blijven werken. In Colombia, in Zuid-Soedan, in Irak… we gaan door, hoopvol. Dat is heel belangrijk. Zoals onze partner en vriend Ahmed vanuit Syrië aan alle Nederlanders laat weten: ‘Houd hoop. Dit heeft mij altijd op de been gehouden. Het beste medicijn tegen angst is hoop.’

PAX’ers blijven vechten voor hen die in conflictlanden leven. Heb je suggesties, ideeën, vragen? Neem dan vooral contact met ons op, bijvoorbeeld via een e-mail naar info@paxforpeace.nl. We houden je de komende periode op de hoogte van het werk dat we doen. Lees de website, onze nieuwsbrief en social media. Jij kan helpen door onze berichten te delen. Zo dragen we samen bij aan internationale solidariteit, vrede en veiligheid voor iedereen.

Het ga je goed.
Wees solidair, kijk om naar een ander.
We zien elkaar.

Met warme groet,
Anna Timmerman
Algemeen directeur PAX

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!