Geweld en gezondheidszorg: een verhaal in beelden 

Logo
Logo
Logo
02 november 2017

PAX kiest meestal voor woorden om de impact van oorlog op burgers te laten zien, maar dit keer kiezen we voor beeld. Woorden zeggen immers veel, maar voor veel mensen zegt beeld nog meer.

Vanuit die gedachte presenteert PAX het onderzoek ‘Operating under Fire’ naar de effecten van het gebruik van explosieve wapens op de gezondheidszorg in Oekraïne, nu als beeldverhaal via de online applicatie Scrollytelling.

Beschadigde ziekenhuizen, ambulances die niet uit kunnen rukken, gevaar voor medisch personeel en patiënten, en gebrek aan elektriciteit, water, gas en telefoonvoorzieningen. Het gebruik van explosieve wapens in dorpen en steden in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Operating under Fire’ dat PAX in 2016 uitgevoerd samen met Harvard Law School’s International Human Rights Clinic.

Beeldend
Het beeldverhaal – geschikt voor zowel pc, tablet als mobiel - laat via foto’s de directe impact op de gezondheidszorg zien, zoals schade aan gebouwen en materieel, maar ook de indirecte gevolgen: geen toegang tot elektriciteit, gas, water en telefoon en reisgevaar voor ambulances, patiënten en medisch personeel.

Impact
Sinds het begin van het conflict in 2014 heeft het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne veel schade aangericht. Het rapport 'Operating under Fire' laat zien dat wanneer explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden worden gebruikt, dat vaak enorme impact heeft op de gezondheidszorg; ook als de aanvallen niet specifiek gericht zijn op ziekenhuizen en andere medische faciliteiten.  

Operating under Fire is een gezamenlijke publicatie van Harvard Law School’s International Human Rights Clinic (IHRC) en PAX.

PAX is bestuurslid van het International Network on Explosive Weapons (INEW) en roept de internationale gemeenschap op om het leed door gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden te voorkomen.

Ervaar in beeld en geluid 'Operating Under Fire'

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info