foto: Guido de Graaf Bierbrauwer
foto: Guido de Graaf Bierbrauwer

Excuses aan overlevenden van Srebrenica is een eerste stap, maar ontoereikend 

foto: Guido de Graaf Bierbrauwer
11 juli 2022 |

Vredesorganisatie PAX acht de “diepste excuses” die minister Ollongren vandaag in Srebrenica heeft uitgesproken jegens de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica een positieve eerste stap, maar ontoereikend.

Het is goed dat de minister namens de regering excuses aanbiedt en dat zij dit doet bij de herdenking in Srebrenica. Daarmee gaat zij verder dan eerdere uitspraken van tal van Nederlandse ministers en premiers. “We moeten de geschiedenis recht in de ogen kijken”, zei de minister vandaag. Daar hoort volgens PAX ook het benoemen bij van de fouten die leidinggevenden van Dutchbat en de Nederlandse regering in juli 1995 gemaakt hebben, niet alleen excuses als 'onderdeel van de internationale gemeenschap'. 

Maar de minister verzuimde vandaag specifieke Nederlandse fouten te benoemen. Zulke fouten zijn wel benoemd in talloze getuigenverklaringen van overlevenden en in vele rapporten, en ze zijn ook vastgelegd in twee uitspraken van de Hoge Raad. De Hoge Raad vonniste dat de staat der Nederlanden verantwoordelijk is voor de dood van drie mannen en dat het door Dutchbat III wegsturen van de 350 mannen die op de compound waren toegelaten onrechtmatig was.

PAX ziet de uitspraak van de minister dan ook hooguit als een welkome eerste stap, en roept de regering en het parlement op om nu te starten met een reeks gesprekken met overlevenden en nabestaanden. Zulke gesprekken moeten leiden tot een gezamenlijke formulering van de belangrijkste feiten, en van de fouten die in Srebrenica gemaakt zijn.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen