Europees Parlement stemt voor wapenembargo Saoedi-Arabië 

Logo
Logo
Logo
25 februari 2016

Het Europees Parlement heeft vandaag in grote meerderheid gestemd vóór een wapenembargo op Saoedi-Arabië. PAX en collega-organisaties in Europa zijn zeer verheugd over deze uitslag en roepen Nederland en EU-buitenlandchef Federica Mogherini op om dit wapenembargo zo snel mogelijk in te stellen.

Europese landen leveren nog altijd op grote schaal wapens aan Saoedi-Arabië, dat in Jemen burgerdoelen bombardeert. PAX vindt dit onaanvaardbaar. Frank Slijper, wapendeskundige bij PAX: “Dit is een historische uitslag. Europese volksvertegenwoordigers hebben hiermee een duidelijke grens gesteld. Als beschuldigingen zich opstapelen dat Europese wapens door een land worden ingezet bij het plegen van oorlogsmisdaden, dan is het stoppen van wapenleveranties aan het betreffende land het enige logische antwoord.”

Het is nu aan de Europese leiders om de wens van het Europees Parlement in uitvoering te brengen. PAX vindt dat Nederland als tijdelijk voorzitter van de EU de wens van het Europees Parlement zo snel mogelijk in de Europese Raad moet agenderen.

Nederland heeft altijd gezegd dat Europese steun voorwaarde is voor het instellen van een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Nu die steun er is, hoopt PAX dat ook de Nederlandse regering tot een dergelijk embargo zal besluiten.

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info