Debat: Linking Latin America 

18 oktober 2021 |

PAX en andere maatschappelijke organisaties organiseren op 25 oktober een debat over de relatie van Nederland en de EU met Latijns-Amerika. Centraal in het debat staat de stelling dat Nederland en de EU behoefte hebben aan een duidelijk beleid en strategie ten aanzien van Latijns-Amerika, met name op de thema's democratie, rechtsstaat, verantwoorde handel en mensenrechten.

Latijns Amerika is sinds jaar en dag van belang voor Nederland en de EU als leverancier van grondstoffen uit mijnbouw en landbouw. Een nieuwe reeks handelsovereenkomsten tussen de EU en Latijns Amerika bevat daarnaast een veelbelovende focus de bescherming van werknemers en milieu, alsmede een rol voor het maatschappelijk middenveld bij het toezicht op de uitvoering van de handelsovereenkomsten.

Niettemin tonen de zorgwekkende politieke en economische ontwikkelingen in Latijns Amerika en de veranderende geopolitieke verhoudingen aan dat wij onze kennis van en inzicht in de regio moeten vergroten en misschien zelfs onze rol in de regio moeten herdefiniƫren. De VS blijft het belangrijkste land voor Latijns-Amerika, maar China wil zijn positie als handelspartner in de regio versterken en daagt de EU-instrumenten voor verantwoorde handel uit.

In dit debat worden deze ontwikkelingen behandeld, en wordt gekeken op welke manier wij in Nederland en in de EU, samen met regionale actoren, kunnen opkomen voor democratische waarden en transparantie in Latijns Amerika.

Keynotesprekers zijn Barbara Hogenboom en Carlos Dada. Barbara Hogenboom is hoogleraar Latin American Studies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en directeur van het Centre for Latin American Research and Documentation (CEDLA) van de UvA. Carlos Dada runt de Salvadoraanse onderzoekskrant El Faro. Door zijn artikelen weet Dada de feiten te ontrafelen en waarheid van leugens te scheiden. El Faro is cruciaal in de zoektocht van de regio naar mensenrechten en democratie.

Maandag 25 oktober 14.30 - 18.00 uur Nieuwspoort Den Haag

Meer informatie, programma en aanmelden op cnvinternationaal.nl.

Lees ook de two-pager Linking Latin America: The Netherlands and the EU in a shifting context.

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen