De tijd dringt: onmiddellijke en onvoorwaardelijke toegang voor hulp aan Noord-Syrië 

Persbericht

08 februari 2023 |

De tijd dringt: onmiddellijke en onvoorwaardelijke toegang voor hulp aan Noord-Syrië. Dat zegt vredesorganisatie PAX in een statement vandaag. De hulp na de zware aardbeving van zondagnacht 5 februari komt slecht op gang omdat humanitaire hulp de getroffen gebieden nauwelijks kan bereiken. "Nu telt ieder uur dat mensen nog levend onder het puin vandaan kunnen worden gehaald. Het draait erom maximaal hulp te bieden aan de slachtoffers. Dat de grenzen tussen Turkije en Syrië maar beperkt open zijn en dat hulp maar mondjesmaat binnenkomt, is een schande. Alle slachtoffers hebben nu hulp nodig” aldus PAX.  

“De onmiddellijke en onvoorwaardelijke toegang tot Noord-Syrië is nodig. De grenzen tussen Turkije en Syrië moeten dus open zodat hulp ongehinderd doorgang krijgt. De verantwoordelijke autoriteiten moeten alle obstakels onmiddellijk wegnemen”, luidt het statement verder. Het instellen van een luchtbrug zou helpen, om zo goederen en mensen te sturen. 

Samenwerking met lokale organisaties

Tot nu toe werd hulp gecoördineerd vanuit de Turkse steden Gaziantep en Antakya, die eveneens zwaar getroffen zijn. Die communicatielijnen, infrastructuur en organisaties functioneren niet meer. Daarom is directe hulp aan en samenwerking met lokale organisaties hard nodig. Westerse steun aan deze organisaties is hard nodig , omdat zij toegang hebben tot de getroffen gebieden, zij het met zeer beperkte middelen en mankracht. PAX roept Nederland op om per direct de steun te hervatten.

Doneren

Vredesorganisatie PAX is al jaren actief in Syrië en werkt samen aan vrede en vrijheid met lokale organisaties zoals Women NOW, PEL en Kesh Malek. PAX roept haar achterban op om genereus te doneren aan hulporganisaties of via de eigen website om zo het vredeswerk te kunnen voortzetten in Syrië. 

Geteisterd door een gruwelijke oorlog

“Deze aardbeving is een ramp op een ramp voor Syriërs. Al 12 jaar leven zij onder erbarmelijke omstandigheden in een land dat geteisterd is door een gruwelijke oorlog. Alleen al in de provincie Idlib in het Noordwesten van Syrië leven 4 miljoen mensen, waarvan de meer dan de helft ontheemd is, verdreven uit regime-gebieden. Zij leven in tenten en slechte behuizing, hebben nauwelijks toegang tot voedsel, water en hygiëne.” 

 

Steun onze partners met een gift

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen