Daders (oorlogs)misdaden in Jemen moeten berecht worden

Beeld: Jemen

23 september 2020

De internationale gemeenschap neemt veel te weinig initiatief om de daders van de ernstige (oorlogs-)misdaden in Jemen aansprakelijk te stellen. Daarom roept PAX, samen met 23 andere organisaties, staten op om tijdens de 45e sessie van de VN Mensenrechtenraad hun stem te laten horen voor Jemen. De burgers van Jemen hebben recht op steun.

Burgers van Jemen worden sinds 2014 geteisterd door ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Ondanks de omvang van deze catastrofe, worden de verantwoordelijken hiervoor niet vervolgd. VN-experts die de situatie in Jemen observeren, zeggen dat de situatie nijpender is dan ooit. Staten moeten in actie komen. Er is directe hulp nodig nu Covid-19, hongersnood, ernstig watertekort, voortdurende luchtaanvallen en falende vredesonderhandelingen miljoenen levens in Jemen bedreigen.

De vele misstanden en misdaden moeten zo snel mogelijk onderzocht worden zodat de daders en betrokkenen hiervoor opgepakt kunnen worden. De sessie van de Mensenrechtenraad is een uitgelezen kans voor de VN en lidstaten om hun verantwoordelijkheid hierin te nemen. Het vervolgen van oorlogsmisdadigers en het bieden van concrete steun kan het aantal toekomstige slachtoffers terugdringen en geeft de getroffen burgers van Jemen enige vorm van rechtvaardigheid.

Lees het volledige statement (in het Engels).

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!