Bescherm burgers tegen oplaaiend geweld in Nagorno-Karabach

8 oktober 2020

Het ‘bevroren conflict’ tussen Armenië en Azerbeidzjan is afgelopen week opgelaaid. Volgens de BBC waren maandag al meer dan 220 mensen gedood, waaronder ook burgers. Zolang de wapens niet worden neergelegd zullen deze cijfers alleen maar verder oplopen.

PAX is ontzet en bedroefd over het oplaaiende conflict en betuigt zijn solidariteit met de burgers die leven in angst en rouwen om degenen die zij hebben verloren. Door de jarenlange samenwerking met activisten die in Armenië en Azerbeidzjan wonen of hebben gewoond, is PAX bekend met de tragedie die de vroegere escalaties van het conflict om Nagorno-Karabach de mensen heeft gebracht, en de groeiende kloof tussen de bevolkingsgroepen die sindsdien is ontstaan. We roepen alle partijen dan ook op om te stoppen met het gebruik van geweld en te zoeken naar echte politieke oplossingen. 

Haat wordt aangewakkerd

Guido de Graaf Bierbrauwer van PAX: “We zijn zeer bezorgd over de recente ontwikkelingen; we vrezen voor het leven van de mensen met wie we hebben samengewerkt. Dit oplaaiende geweld zorgt voor een verdieping van de kloof en wakkert haat aan tussen de mensen. Het is een klap in het gezicht van de mensen die hard hebben gewerkt aan meer wederzijds begrip en een vreedzame oplossing van het conflict”.

Ziekenhuizen en scholen vernield

Het gebruik van zware explosieve wapens in Ganja, Stepanakert en andere bevolkte gebieden heeft enorme gevolgen voor de burgers. Zoals het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRK) rapporteert, zijn “honderden huizen en belangrijke gebouwen zoals ziekenhuizen en scholen vernield of beschadigd door zwaar artillerievuur en luchtaanvallen. Ook infrastructuur zoals wegen, elektriciteit, gas en communicatienetwerken zijn beschadigd. PAX maakt zich dan ook grote zorgen over de impact op burgers door het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. PAX, samen met partners in het International Network on Explosive Weapons (INEW) roept dan ook alle partijen in het conflict op om het gebruik van explosieve wapens in steden te stoppen.

Verboden clustermunitie gebruikt

Er zijn ook meldingen van aanvallen met clustermunitie in en rond Nagorno-Karabach. Deze wapens zijn door meer dan 110 staten verboden vanwege het ernstige burgerleed die ze veroorzaken. PAX veroordeelt, samen met partners in de Clustermunitie Coalitie, élk gebruik van clustermunitie en roept alle partijen in het conflict op om af te zien van het gebruik van clustermunitie. Tevens roept zij  Armenië en Azerbeidzjan op om toe te treden tot de Conventie over Clustermunitie.

Drones veel ingezet, actie is nodig

Het vele gebruik van bewapende drones weerspiegelt een trend waarbij steeds meer staten deze wapens gebruiken in de strijd, mede vanwege de afwezigheid van risico’s voor het eigen militaire personeel. De huidige grootschalige inzet van Turkse bewapende drones, waarschijnlijk door Turkse piloten bestuurd, en de inzet van ‘zelfmoorddrones’ van Israëlische origine, onderstrepen dat de regionale veiligheid ernstig kan worden bedreigd. Dronetechnologie vergemakkelijkt de inzet van geweld.

De trend om bewapende drones in te zetten in dergelijke regionale geschillen leidt tot grote bezorgdheid bij PAX over de manier waarop bewapende drones de machtsdynamiek fundamenteel kunnen veranderen en de drempel voor het gebruik van geweld verlagen. PAX, als coördinator van het Europees Forum voor bewapende drones (EFAD), is van mening dat het op afstand uitoefenen van dodelijk geweld met bewapende drones leidt tot overmatig vertrouwen in de technologie om conflicten op te lossen, wat vaak een verwoestend effect heeft op de burgers en de regionale veiligheid. Wij roepen alle gebruikers dan ook op tot meer transparantie en controle op het gebruik van gewapende drones.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief