Cover van het rapport Day of Judgement: The Role of the US and Europe in Civilian Death, Destruction, and Trauma in Yemen
Cover van het rapport Day of Judgement: The Role of the US and Europe in Civilian Death, Destruction, and Trauma in Yemen

Amerikaanse bommen gebruikt in Jemen 

Cover van het rapport Day of Judgement: The Role of the US and Europe in Civilian Death, Destruction, and Trauma in Yemen
Persbericht
Logo
Logo
Logo
18 maart 2019

Twaalf kinderen en drie vrouwen kwamen om toen de bus waarin ze zaten werd gebombardeerd. Deze tragische gebeurtenis vond plaats in de herfst van 2016 in Jemen en kreeg ruime aandacht in de internationale media.

Het is ook een van de vele aanvallen tijdens de oorlog in Jemen die worden beschreven in 'Day of Judgement: The Role of the US and Europe in Civilian Death, Destruction, and Trauma in Yemen', een rapport dat begin maart is gepubliceerd.

In het rapport, gezamenlijk opgesteld door het in Jemen gevestigde Mwatana for Human Rights, het University Network for Human Rights uit de VS en PAX, wordt de rol gedocumenteerd van Amerikaanse en Europese wapens in de aanhoudende militaire campagne die door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in Jemen wordt gevoerd.

"Ik kwam pal na het bombardement aan op de plek van het incident en wat ik zag was onvoorstelbaar gruwelijk," vertelt een familielid van de slachtoffers van de aanval op de bus in het vandaag verschenen rapport. "Lichaamsdelen van de slachtoffers lagen overal verspreid. We vonden hier een hand en daar een voet – verspreid over de omringende struiken en bomen – en begonnen de lichaamsdelen te verzamelen. Mensen uit de buurt kwamen ons helpen om alle lichaamsdelen te verzamelen."

Patroon van dodelijke aanvallen

Mwatana for Human Rights documenteerde tussen april 2015 en april 2018 zevenentwintig aanvallen, waarbij ten minste 203 burgers omkwamen, onder wie minimaal 122 kinderen. Ook vielen er bijna 750 gewonden. Bij deze aanvallen werden wapens gebruikt die hoogstwaarschijnlijk in de Verenigde Staten en/of het Verenigd Koninkrijk werden geproduceerd. De aanvallen troffen woonhuizen, scholen, bedrijven, boerderijen, een gezondheidscentrum, het gebouw van een overheidsinstantie en een feestzaal.

"Het is duidelijk dat de beloften van de Saoedi's en Emirati om zo weinig mogelijk burgers te treffen, loze woorden waren," aldus Radhya al-Mutawakel, voorzitter van Mwatana for Human Rights. "Dit rapport laat een patroon van dodelijke aanvallen door de coalitie zien, waarbij wapens afkomstig uit westerse staten, met name de Verenigde Staten, worden gebruikt. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen dienen onmiddellijk te stoppen met wapenleveranties en alle andere vormen van steun aan de strijdkrachten van de coalitie, gericht op gebruik in Jemen."

Oorlog in Jemen

Sinds maart 2015 leiden Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een militaire coalitie tegen de Ansar Allah-rebellen in Jemen. De coalitie heeft lukraak aanvallen uitgevoerd op burgers en burgerdoelen, zoals ziekenhuizen en scholen, en de invoer van voedsel en medicijnen geblokkeerd.

Tijdens de oorlog zijn circa 50.000 mensen omgekomen, en volgens UNICEF zijn 85.000 kinderen de hongerdood gestorven. Westerse landen hebben in de oorlog een cruciale rol gespeeld door wapens te leveren. Ondanks voortdurende schendingen door de coalitie, blijft de VS wapens aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten verkopen voor gebruik in Jemen, in strijd met de nationale en internationale wetten. Ook het Verenigd Koninkrijk blijft wapens verkopen, in strijd met verplichtingen in het kader van het Wapenhandelsverdrag en met het gemeenschappelijke standpunt van de EU inzake de export van militaire goederen.

De VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben tijdens het conflict de verkoop van wapens aan de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië zelfs opgevoerd. Van 2013 tot 2017 waren deze beide landen de grootste importeurs van Amerikaanse wapens. Bovendien profiteren ze van logistieke ondersteuning en militaire training door de VS.

Mwatana for Human Rights

Mwatana is een onafhankelijke organisatie die strijdt voor mensenrechten door schendingen hiervan te documenteren, door juridische bijstand te verlenen aan slachtoffers, en door lobbyactiviteiten uit te voeren, voorlichting te geven en capaciteitsopbouw te bevorderen. Volgens PAX is het moeilijke en gevaarlijke werk dat partner Mwatana in Jemen doet van cruciaal belang om het recht zijn loop te laten krijgen en de stemmen te laten horen van hen die zo verschrikkelijk onder deze oorlog lijden. Rapporten als dit zijn immens waardevol voor dat proces.

Informatie uit het rapport van Mwatana werd gebruikt in een recent verslag van CNN 'Made in America'.

Download the report Day of Judgement: The Role of the US and Europe in Civilian Death, Destruction, and Trauma in Yemen

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info