‘Alsjeblieft, zorg ervoor dat deze afschuwelijke wapens voor eens en voor altijd verdwijnen’

Beeld: De derde internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens in Wenen. Foto © www.marko.photo

8 december 2014

“351 schoolgenootjes van mij zijn van de aardbodem weggeveegd. Ik herinner me hen nog zo goed. Ieder van hen had een leven, een naam, was geliefd. Ik ben zo opgelucht dat er nu eindelijk wordt gesproken over wat kernwapens hebben aangericht en nog steeds kunnen aanrichten – voor ménsen. Alsjeblieft, zorg dat deze afschuwelijke, kwaadaardige wapens voor eens en voor altijd verdwijnen.”

Dat was de indringende boodschap van de nu 82-jarige Japanse Setsuko Thurlow aan de vooravond van de derde internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens, die maandag 8 en dinsdag 9 december wordt gehouden in Wenen.
Als 13-jarige overleefde Thurlow de atoombom op Hiroshima, waarbij ze moest toezien hoe honderden mensen op een gruwelijke manier om het leven kwamen en die ‘er vaak niet eens meer uitzagen als mensen’. De nu in Canada woonachtige Thurlow reist de hele wereld over om haar verhaal te vertellen en om te pleiten voor een verbod op kernwapens; zo ook in Wenen.

PAX pleit tijdens de conferentie samen met campaigners uit de hele wereld voor onderhandelingen over een verbod op kernwapens, zoals eerder met succes voor clustermunitie en landmijnen is gebeurd. Maar liefst 135 landen hebben al opgeroepen met deze onderhandelingen te beginnen.  

Als enige nog niet verboden
De conferentie in Wenen, een initiatief van de Oostenrijkse regering, is de opvolger van vergelijkbare bijeenkomsten in Oslo en Nayarit (Mexico). Daarmee is het de derde keer dat bij een internationale conferentie over kernwapens niet het vermeende strategische belang van deze wapens centraal staat, maar hun karakter: massavernietigingswapens waarvan de ontploffing – per ongeluk of expres – verschrikkelijke gevolgen voor mensen heeft die nog generaties lang merkbaar zijn, waartegen geen land zich kan beschermen en waarbij in geval van ontploffing hulpverleners nauwelijks iets kunnen doen. Van alle massavernietigingswapens ter wereld zijn kernwapens als enige nog niet verboden.

Ook VS en Verenigd Koninkrijk aanwezig
Het non-proliferatieverdrag verplicht sinds 1968 ondertekenaars, waaronder Nederland, te starten met deze onderhandelingen. Tot nu toe is hier niets van terecht gekomen. De conferenties in Oslo, Nayarit en Wenen zijn opgezet uit onvrede hierover. Voor het eerst zijn ook kernwapenstaten de VS en het Verenigd Koninkrijk bij de conferentie aanwezig, net als India en Pakistan. Krista van Velzen van PAX: “Een verbod op kernwapens is niet afhankelijk van deelname van deze landen. Maar het is een positief signaal dat deze landen zich bereid tonen te luisteren naar de meerderheid van landen die weten dat een wereld zonder kernwapens veiligheid en stabiliteit oplevert, en een wereld mét kernwapens niet.”

Heb je al getekend voor een nationaal verbod op kernwapens? Zo nee, doe dat dan vandaag nog op www.tekentegenkernwapens.nl.

Lees ook Nederland weigert ondubbelzinnige steun voor onderhandelingen kernwapenverbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief