Advies hoge adviseur stelt Moeders van Srebrenica teleur 

Logo
Logo
Logo
01 februari 2019

Al jaren proberen de Moeders van Srebrenica via de rechter een uitspraak te krijgen over de aansprakelijkheid voor de dood van de jongens en mannen van Srebrenica.

Het Haagse hof besliste anderhalf jaar geleden dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door de afscheiding van de mannelijke vluchtelingen door de Bosnische Serven in goede banen te leiden door de vluchtelingen in de groepen en door de sluis naar de bussen te laten gaan. Ook heeft het hof geoordeeld dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door de mannelijke vluchtelingen die zich op 13 juli 1995 op de compound bevonden niet de keus te bieden op de compound te blijven. Het hof stelde de Staat aansprakelijk voor 30% van de geleden schade door de nabestaanden.

Beide partijen gingen tegen deze uitspraak in beroep. En vandaag werd bekend dat de advocaat-generaal Vlas de Hoge Raad adviseert om de eerder gedane uitspraak te vernietigen. Ook adviseert hij de cassatieklachten van de Moeders van Srebrenica te verwerpen. 
Dion Van den Berg van PAX zegt: "Ik wil de uitspraak eerst goed bestuderen. Het is een proces, het gaat stap voor stap. Dat hebben we met de eerdere zaken, van Dutchbat tolk Hasan Nuhanovic en Dutchbat electriciën Mustafic, ook gezien. We moeten de moed niet opgeven!"
De Hoge Raad zal 19 april 2019 uitspraak doen. Dan weten we of de conclusie van de advocaat-generaal gevolgd wordt.  

In februari 2017 opende een tentoonstelling over genocide op de voormalige compound in het Potocari Memorial Centre. In PAX Magazine geeft Dion van den Berg een inkijkje in het proces van de samenstelling van de tentoonstelling.

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info