Aanhoudend burgerleed door het gebruik van explosieve wapens in Jemen

Beeld: Mwatana

13 december 2022

Nieuw onderzoek van de Jemenitische mensenrechtenorganisatie Mwatana en vredesorganisatie PAX laat zien hoe de gewapende groepering Ansar Allah (ook bekend als Houthi’s) en de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) al bijna acht jaar op grote schaal explosieve wapens inzetten in bevolkte gebieden in Jemen.

Not a Single Body in One Piece: How Civilian Harm from Explosive Weapons in Yemen Calls for Immediate Action is gebaseerd op veldonderzoek door Mwatana tussen januari 2019 en maart 2021. 

 

 

Het rapport beschrijft tien aanvallen door de Saoedi/VAE -geleide coalitie en de gewapende groepering Ansar Allah (Houthi’s), waarbij burgers werden getroffen. Bij alle in het rapport beschreven aanvallen werden explosieve wapens gebruikt in bevolkte gebieden, met name ongeleide artillerieprojectielen en vanuit de lucht gelanceerde raketten. Het rapport laat aan de hand van ooggetuige-verklaringen zien wat de verstrekkende gevolgen voor burgers zijn; doden, gewonden, trauma, verlies van inkomsten en de vernietiging van huizen. 

Meer lezen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief