Berichten over nieuw landmijnengebruik in Nagorno-Karabach

30 september 2013

Enkele dagen geleden kwam het bericht naar buiten dat er landmijnen worden gebruikt in Nagorno-Karabach. De berichten lijken er op te wijzen dat het leger van Nagorno-Karabakh actief bezig is met het plaatsen van landmijnen langs de grens met Armenië en Azerbeidjan. IKV Pax Christi is zeer bezorgd over deze berichten. IKV Pax Christi zet zich als bestuurslid van de International Campaign to Ban Landmines (ICBL) al jaren in tegen landmijnen en voor een strikte implementatie van het Landmijnenverdrag dat deze wapens verbiedt. IKV Pax Christi veroordeelt ieder gebruik van landmijnen door wie dan ook waar dan ook ter wereld.

Door Suzanne Oosterwijk & Jasper van der Kist

Landmijnen in Nagorno-Karabakh
In verschillende berichten, waaronder in Asbarez news, heeft Generaal Movses Hokabian verklaard dat zijn troepen landmijnen hebben geplaatst om hiermee mogelijke aanvallen door Azerbeidjaanse troepen te voorkomen.

In reactie op deze berichtgeving heeft de International Campaign to Ban Landmines (ICBL), waar IKV Pax Christi bestuurslid van is, een brief gestuurd naar de defacto overheid van Nagorno-Karabach met het dringende verzoek om  opheldering te geven. De defacto minister van Buitenlandse Zaken ontkende het gebruik van landmijnen in zijn reactie niet en verklaarde dat “due to the ongoing conflict with Azerbaijan (…) today we are not in a position to refrain from using AP mines for defensive purposes along the line of contact.” Verder stelde hij dat “these mines are neither aimed at the civilian population nor at the extermination of the adversary but for limiting its advances and ceasing any possible military aggression against us.”

Internationale norm tegen landmijnen
Dat het leger van Nogorno-Karabach landmijnen heeft ingezet gaat in tegen de breed gedragen internationale norm die deze wapens verbiedt. Het grote probleem van landmijnen is dat ze geen onderscheid maken tussen burgers en militairen en nog  jarenlang na conflict een grote humanitaire bedreiging kunnen vormen voor burgers. Het internationale Landmijnenverdrag uit 1997 verbiedt het gebruik van deze wapens. Het Landmijnverdrag verbiedt aangesloten landen daarnaast ooit nog landmijnen te produceren, te vervoeren en op te slaan. Bijna alle landen ter wereld zijn aangesloten bij het verdrag.

Alleen van Syrië en Myanmar, en enkele non-state armed groups, is bekend dat ze landmijnen nog inzetten.

Geschiedenis met landmijnen
De bevolking in Nagorno Karabach heeft al jaren te kampen met landmijnen en burgerlevens worden tot op heden negatief beïnvloed door deze wapens. Er zijn verschillende programma’s actief geweest om landmijnen te verwijderen, die  mede mogelijk werden gemaakt door financiële assistentie van landen die lid zijn van het Landmijnenverdrag. Zolang landmijnen worden gebruikt – waar dan ook en door wie dan ook ter wereld – zullen de levens van burgers in gevaar zijn. Bovendien doet het plaatsen van nieuwe landmijnen in Nagorno-Karabach doet de effecten van voorgaande landmijnruimingen teniet.

Oproep: stop met de inzet van landmijnen
De ICBL doet, samen met IKV Pax Christi, een oproep aan Nagorno-Karabach om onmiddellijk te stoppen met het plaatsen van landmijnen en alle landmijnen die al zijn geplaatst op te ruimen. Tevens roepen we alle lidstaten van de Mine Ban Treaty uit 1997 op om Nagorno-Karabach’s inzet van landmijnen sterk te veroordelen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief