ISIS-strijders moeten worden berecht. Maar waar en hoe moet dat gebeuren? Voor PAX is het duidelijk: de Nederlandse regering moet verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen staatsburgers en zelf de Nederlandse ISIS-leden berechten. Samen met Impunity Watch en het Syrian Center for Media legt PAX in een policy brief uit hoe en waarom dat moet gebeuren.
Op dit moment zitten er nog tienduizenden ISIS-verdachten en hun gezinnen vast in gevangenissen en kampen in noordoost Syrië. Deze vele ISIS-leden vormen een groot veiligheidsrisico. Dit wordt nogmaals bewezen door de recente ontsnappingen. De ontsnappingen bewijzen dat zolang de ISIS-strijders in de regio worden vastgehouden, de kans bestaat dat zij gaan rondzwerven. De veiligheidsrisico’s die de ISIS-strijders en hun gezinnen vormen kunnen veel beter in de hand worden gehouden als de Nederlandse ISIS-leden hier worden vastgehouden, berecht en gederadicaliseerd.
Nederlanders
Ook zijn de Nederlandse ISIS-strijders en hun gezinnen Nederlandse staatsburgers en dus heeft de overheid een verplichting om deze mensen zelf te berechten, als er geen kans op berechting in de regio zelf is of die niet voldoet aan minimale standaarden van een eerlijk proces en mensenrechten. Voor de Nederlandse kinderen van de ISIS-leden is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk uit de radicaliserende omgeving gehaald worden. Deze Nederlandse kinderen zitten nu vast op plekken waar de situatie inhumaan en levensbedreigend is. De staat is het aan deze kinderen verplicht om hen terug naar Nederland te halen.
In beroep
Toch weigert de overheid om de Nederlandse ISIS-strijders terug naar Nederland te halen en hen hier te berechten, zelfs als de Amerikaanse en Turkse regering daarbij hulp aanbieden. Ook de kinderen worden niet teruggehaald. Zo gaat de overheid in beroep tegen het vonnis van de rechter dat Nederland zich actief moet inspannen om de kinderen uit de kampen in noordoost Syrië terug te halen.
Wil je nog meer weten over waarom de ISIS-strijders beter in Nederland kunnen worden berecht? Lees de policy brief (in het Engels)