Bellen met Idlib: de snelwegen rond Saraqeb

24 oktober 2018

Dinsdag 23 oktober

Behalve het instellen van een gedemilitariseerde zone rondom Idlib is er in Sotchi ook afgesproken dat de snelwegen M4 en M5 van Hama naar Aleppo en van Latakia naar Aleppo weer vrij toegankelijk voor verkeer en goederen zullen zijn. Sommigen zien dit als een overwinning voor het regime die controle over het gebied wil krijgen. Omdat Saraqeb  op de kruising van de twee snelwegen ligt ben ik benieuwd naar wat Ahmed daarvan vind.

“Goedemorgen Ahmed, hoe is het leven?”

“Nog steeds goed, alleen is het nu eens mijn beurt om ziek te zijn. Ik heb een stevige griep, alles doet zeer, mijn neus is verstopt en ik heb een verschrikkelijke hoofdpijn, dus ik ben vandaag niet bij onze theatervoorstelling in Saraqeb.”

“Het wordt een eentonig verhaal, maar vanochtend was er dus alweer een aanslag. Twee mannen op een motorfiets gooiden een bom naar een huis. Godzijdank raakte niemand gewond. En weer weten we niet wie erachter zit. We zullen hier nooit aan kunnen wennen.”

“…maar je wilt weten hoe het met de snelwegen is? Wel, we hebben gehoord dat vanaf vijftien oktober de Turken de bewaking van de snelwegen over gaan nemen. Dat zou goed zijn want nu maken gewapende groepen en criminelen op de snelwegen de dienst uit.”

“Ze heffen ‘belastingen’ of erger nog, soms stelen ze auto’s en goederen. Vooral ’s nachts is het er niet veilig. Er gaan verhalen van kindsoldaten die wegversperringen bemannen, maar dit onderwerp ligt hier erg gevoelig…”

“Het gevolg is dus wel dat als goederen hier op de markt komen, de prijs wel drie keer over de kop is gegaan. Dat is niet te doen. Dus als dit stopt, dan is het een hele vooruitgang.”

“Maar Ahmed, je zei net dat de wegen vanaf vijftien oktober weer vrij zouden zijn!”

“Wat is het vandaag dan? 23 oktober? Ach, zo gaat het dus de hele tijd. We lezen dingen, we horen dingen die er besloten zin, maar we weten nooit zeker wanneer en wat ervan terecht gaat komen.”

“Spreek je later.”

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief