Antwoord van PAX op ISIS

Beeld: Lokale leiders in het Zummar district in het noordwesten van Irak. PAX stuurde een brief aan de Tweede Kamer waarin ze pleit voor een consequente en geloofwaardige inzet voor de veiligheid va

29 juni 2015

Na de bloedige aanslagen van vrijdag in Frankrijk, Tunesië en Koeweit reppen analisten al van een Ramadan-offensief dat ISIS zou hebben ingezet. Morgen debatteren de woordvoerders buitenlandse zaken over de kwestie ISIS en uitbreiding van het militair mandaat. Vredesorganisatie PAX stuurde een brief aan de Tweede Kamer waarin ze pleit voor een consequente en geloofwaardige inzet voor de veiligheid van burgers. In de brief aan de buitenlandspecialisten gaat het over de veiligheid van burgers in Syrië en Irak.

In uiterste omstandigheden en onder strikte voorwaarden bepleit PAX beperkt militair ingrijpen in Syrië om genocide op Druzen te voorkomen. Maar PAX heeft grote zorgen of aan deze voorwaarden wordt voldaan. Dat is de strekking van een brief die Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

In de zomer van 2014 werden in Noord-Irak burgers, in het bijzonder van verschillende minderheden, verdreven en werden vooral de Yezidis vermoord of tot slaaf gemaakt. Momenteel lijkt ISIS in Syrië op een vergelijkbare manier onder meer de Druzische gemeenschap te bedreigen.

In deze policy brief benoemt PAX drie voorwaarden voor succes in
de strijd tegen ISIS. PAX heeft grote zorgen of aan deze voorwaarden wordt voldaan.

  1. Inbedding van de militaire strategie in een politieke strategie
  2. Een geloofwaardige strategie om burgers te beschermen
  3. Minimaliseren van de risico’s voor burgerbevolking van anti-ISIS bombardementen en het optreden van lokale bondgenoten.

Lees hier de volledige policy brief.
Lees hier het rapport After ISIS waarin staat wat er volgens PAX moet gebeuren in Irak als er land op ISIS wordt terugveroverd. 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!