Akram Antaki. De Uil is de vrijheid ingevlogen

22 april 2013

Akram Antaki
Akram Antaki

Gisteren werd in Damascus Akram Antaki begraven. Hij overleed aan een hartaanval. Akram Antaki was de oprichter van het webmagazine Maaber, waarin hij artikelen publiceerde onder de naam “De Uil”. Hij was uitgever van boeken over humanisme en geweldloosheid en organiseerde bij hem thuis workshops over geweldloos activisme. Dat deed hij naast zijn werk als ingenieur. Akram was een van de partners en dierbare vrienden van IKV Pax Christi in Syrie. Hij inspireerde een generatie van activisten in Syrie.

Akram’s hart werd verscheurd door de situatie in zijn land. Hij steunde de revolutie sinds het begin. “Voor het eerst voel ik me gedwongen me als christen uit te spreken” zei hij naar aanleiding van de pogingen door het Assad-regime om sectarische verdeeldheid te zaaien. Toen het regime militaire operaties begon tegen de eigen bevolking, vond Akram, die werken van Ghandi in het Arabisch publiceerde, dat er militair ingegrepen moest worden. “Responsibility to Protect is een holle frase gebleken”, zei hij.

Akram bleef hopen op een politieke oplossing. Hij had hoop dat Mouaz al-Khatib, de leider van de Syrische Oppositie Coalitie, Syrie door het huidige drama heen zou kunnen trekken. “De Syrische Oppositie Coalitie is onze enige hoop en Sheikh Mouaz is de leider die we vertrouwen om zijn  integriteit en gematigdheid” scheef hij een paar dagen geleden nog. Akram riep daarom op dat de op te richten tijdelijke regering zich moet vestigen in de bevrijde delen van Syrie, om met de mensen mee te leven in de moeilijke omstandigheden, en dat deze regering open moet staan voor politieke oplossingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief