50ste Vredesweek heel betekenisvol

Beeld: De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op.

20 september 2016

Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op. Niet alleen tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester, ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.

Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo: “Wij zetten stappen, stappen voor vrede in vrede. Voor vrede kunnen we nooit genoeg lopen.” Zo werd er in Nijmegen een vredespad geopend in Museumpark Orientalis. Dit pad leidt je langs een aantal prominente wereldburgers die de Nobelprijs voor de Vrede hebben ontvangen. Tijdens de wandeling zijn inspirerende uitspraken te lezen van onder andere Martin Luther King, Desmond Tutu en Malala Yousafzai.

Op ruim 75 plaatsen door heel Nederland zijn er ‘Ambassades van Vrede’ actief die vaak hun burgemeesters betrekken bij de plaatselijke Vredesweek. In Amersfoort konden leerlingen van diverse middelbare scholen in gesprek met de burgemeester en een Syrische vluchteling om te praten over meer verbinding tussen nieuwkomers en stadsgenoten. Burgemeester Bolsius hield de leerlingen voor: “Als je hier 76 jaar geleden had geleefd was je zelf vluchteling geweest, want toen moesten alle inwoners evacueren voor de oorlog.” Volgens hem staan gewone mensen niet zo ver af van die grote problemen, tenslotte zijn we maar twee handdrukken verwijderd van wereldleiders. “De oplossing is dichterbij dan je denkt.”

In IJmuiden beleefde de Ambassade van Vrede de vuurdoop met een verhaal van een vluchteling. Volgens de wethouder Robert te Beest biedt de Vredesweek hoop dat er met open en nieuwsgierige blik naar anderen wordt gekeken. In Zoetermeer worden er op basisscholen lessen gegeven over de Vredesweek en maakten klassen hun eigen Vredeskrant. Dit met behulp van de lesbrief die PAX samen met het Centrum voor Levensbeschouwing maakte.

Benieuwd naar meer bijzondere activiteiten deze Vredesweek? Kijk in onze agenda wat er bij jou in de buurt gebeurt. Op Facebook plaatsen we elke dag nieuwe foto’s van verschillende activiteiten die door het hele land georganiseerd worden.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief