Op verschillende plekken in de wereld wordt 11 juli herdacht dat 22 jaar geleden de genocide in Srebrenica plaatsvond. PAX is bij verschillende activiteiten betrokken.
Nooit vergeten
Onder het motto ‘Nooit vergeten‘ wordt op 11 juli op het Plein in Den Haag de genocide herdacht die op die datum in 1995 in Srebrenica plaatsvond. PAX is betrokken bij de organisatie van de herdenking. Sprekers zijn Erna Rijsdijk, docent van de Faculteit Militaire Wetenschappen van de NLDA en Admira Suljagic, overlevende van de genocide.
Tijdens de bijeenkomst worden de namen van zeventig mensen voorgelezen, zeventig slachtoffers die het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd. Voorafgaand aan de herdenking vindt een vredesmars van Wassenaar naar Den Haag plaats.
Yezidi’s bij herdenking
Ook in Srebrenica wordt de genocide herdacht. Op uitnodiging van PAX is een delegatie Yezidi’s uit Noord-Irak bij de herdenking aanwezig. Ook zij waren slachtoffer van grove mensenrechtenschendingen, waaronder genocide. Hun bezoek staat niet alleen in het teken van herdenken, maar ook in het uitwisselen van ervaringen.
Tentoonstelling in beeld
In februari 2017 is in opdracht van PAX in het voormalige Dutchbat-hoofdkwartier bij Srebrenica de tentoonstelling ‘Srebrenica genocide – the failure of the international community’ geopend. De Bosnische Vereniging Vrienden van Srebrenica maakten een documentaire over de totstandkoming van de tentoonstelling. De filmmakers volgden de ontwikkelingen van midden 2014 tot en met de eerste maanden na de opening.
Ook een Nederlandse filmmaker, Kay Mastenbroek, legde de ontwikkelingen rond het inrichten van de expositie vast. Zijn documentaire laat vooral zien hoe complex het is om een tentoonstelling te ontwikkelen over een zo gevoelig onderwerp, waarbij gezichtspunten van meerdere partijen aan bod komen. De documentaire is maandag 10 juli uitgezonden door de NPO.