Demonstraties & solidariteitsacties

Wij doen mee, jij ook?

We zijn in contact met onze partners in Oekraïne en Peace Engineers, en proberen hen te steunen waar we kunnen. Een van de belangrijkste dingen om te doen is om je uit te spreken tegen de oorlog en solidariteit te betonen met Oekraïne. Er zijn veel spontane betogingen in verschillende steden in heel Nederland en de hele wereld om solidariteit te tonen met de Oekraïense burgers. PAX sluit zich in ieder geval aan bij de volgende evenementen.

Demonstraties & Evenementen

Stiltekring voor Oekraine.png

Doe op 21 mei mee met een stiltekring tegen de oorlog in Oekraïne

Zaterdag 21 mei is het Europadag in Oekraïne. Op deze dag willen we laten zien dat we solidair zijn met alle slachtoffers van het geweld in deze oorlog. Op meerdere plekken door heel Nederland organiseren we om 12 uur in de middag een Stiltekring voor vrede. 

Een Stiltekring is een krachtig statement tegen oorlog en een symbool van een gezamenlijke wens of hoop om conflict te stoppen. We zullen op zaterdag 21 mei samen op hopelijk veel plekken in Nederland stilstaan bij de slachtoffers, ontheemden, vluchtelingen, de doden én de levenden die geraakt zijn door deze oorlog. We willen iedereen uitnodigen om een boodschap voor solidariteit en vrede in stilte te uiten. De manier waarop een Stiltekring tot stand komt, mag eenieder zelf invullen.

Doe ook mee en organiseer een stiltekring

20220227_141533.jpg

Steun Oekraïne en loop op zondag 6 maart 14.00 uur mee vanaf de Dam in Amsterdam

Op 24 februari begon Rusland de oorlog in Oekraïne. Sindsdien zijn duizenden burgers en militairen omgekomen en honderdduizenden Oekraïne ontvlucht. Russische militairen trekken op naar Oekraïense steden, waaronder hoofdstad Kiev. Het einde van deze oorlog is nog niet in zicht. Sinds het begin van de invasie demonstreren Oekraïners en mensen vanuit de hele wereld in Nederland op de Dam in Amsterdam voor vrede voor Oekraïne en bescherming van burgers. Ze verdienen de solidariteit van Nederland. 

 

4089_paus-620.jpg

Vasten ter voorkoming escalatie Oekraïne-conflict op Aswoensdag

Paus Franciscus heeft vanochtend tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie politieke leiders opgeroepen bij hun acties rond het conflict over Oekraïne hun geweten te laten spreken ten overstaan van God. Hij zei dat de dreiging van oorlog hem grote pijn in het hart bezorgt.

Een slepend conflict tussen het Westen en Rusland over het lot van Oekraïne dreigt uit de hand te lopen. Gisteren erkende de Russische president Vladimir Poetin twee regio’s in Oost-Oekraïne als onafhankelijke volksrepublieken. Inmiddels heeft de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne de noodtoestand in het land uitgeroepen.

Politieke leiders zouden niets moeten ondernemen dat een vermeerdering van menselijk leed veroorzaakt, zei de paus. Hij stelde voor om Aswoensdag aan te grijpen om speciaal voor de wereldvrede te vasten en te bidden. Aswoensdag, de dag na carnaval en het begin van de Veertigdagentijd, valt dit jaar op 2 maart.

Lees de oproep

FB evenemet Uk 27 feb dam.jpg

Webinar #Youth4Peace in Ukraine: The Role of Youth in Addressing the Current Crisis in Ukraine (Engels)

De hartverscheurende beelden van de oorlog in Oekraïne staan sinds de Russische inval op ons netvlies gebrand. Jonge Oekraïners hebben te midden van het oorlogsgeweld een grote last te dragen, maar dat weerhoudt hen er niet van zich te mobiliseren voor het welzijn van hun getroffen medeburgers. Zo vormt dit conflict een bepalend moment voor alle generaties, in Europa, maar ook in de rest van de wereld, om zich solidair te tonen met vredesgezinde jongeren in Oekraïne én Rusland.

Luister naar de inspirerende verhalen van de moedige jonge mensen die zich aan de frontlinie en grenzen inzetten voor hun gemeenschap. Wordt op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne; begrijp hoe jonge leiders in actie komen tijdens de huidige crisis en leer wat íedereen, individuen, organisaties, overheden en bedrijven, kunnen doen om de Oekraïense bevolking te steunen.

Wanner:        woensdag, 2 maar, 2022
Tij: 14:00 Ukraine time (13:00 CET)
Registratie voor dit online event:  👉 Klikhier👈 om deel te nemen. gebruik de passcode: Passcode: 809187

 

Registreer je voor deze online meeting

FB evenemet Uk 27 feb dam.jpg

VREDE VOOR OEKRAÏNE | PEACE FOR UKRAINE | МИР УКРАЇНІ

Op zondag 27 februari vanaf 14.00 uur protest in Amsterdam, op de Dam

Rusland is Oekraïne binnengevallen. De eerste doden zijn gevallen en mensen slaan op de vlucht. Kom zondag naar de Dam tegen oorlog, voor vrede en veilige vluchtroutes voor Oekraïense vluchtelingen!

Meer informatie over de demonstratie

Groep Grieks Katholieke Kerk Utrecht.jpg

Kerkdienst in de Oekraïens Grieks-katholieke kerk Utrecht

Op zondag  27 februari van 12:30-14:00 uur Kerkdienst in Oekraïens Grieks-katholieke kerk te Utrecht Sint Aloysiuskerk, Adriaen van Ostadelaan 4, 3583 AJ Utrecht.
 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen