Investeer in vrede, niet in oorlog 

Dit kabinet bezuinigt miljarden op ontwikkelingssamenwerking en diplomatie, de instrumenten voor vrede. Dat moet stoppen. Teken de petitie!

Terwijl onze regering investeert in oorlog, bezuinigt ze op vrede. Dat moet stoppen.

Wij eisen:

  • Geen bezuinigingen, maar juist stevige investeringen in vrede, diplomatie en internationale samenwerking
  • Minder geld naar de krijgsmacht dan nu wordt voorgesteld
  • Wapenbeheersing en kernontwapening, ook in Nederland

Stop de bezuiniging op vrede

Afgelopen jaren heeft de Nederlandse regering het Defensiebudget enorm verhoogd. Van minder dan 8 miljard in 2014 tot 21 miljard vandaag, een bedrag dat doorgroeit naar maar liefst 24 miljard – een historisch hoge stijging. De ene na de andere politicus en militair roept op het budget zelfs nog verder te verhogen. Dit terwijl de NAVO, waar Nederland lid van is, nu al meer uitgeeft aan Defensie dan de rest van de wereld bij elkaar opgeteld.    

Hoewel enige investeringen in de krijgsmacht begrijpelijk waren, zijn deze enorme extra investeringen gevaarlijk. Het vergroot de kans op oorlog. Het voedt een wapenwedloop, waar kernwapens nadrukkelijk onderdeel van uitmaken. Ook op Nederlandse bodem liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen.   

Broodnodige investeringen op andere gebieden worden door investeringen in Defensie verdrongen. Er wordt nu al bezuinigd op diplomatie en internationale samenwerking. Dat zijn juist dé instrumenten om oorlog te voorkomen of te beëindigen en daarmee burgers wereldwijd te beschermen.  

Wij eisen:

  • Geen bezuinigingen, maar juist stevige investeringen in vrede, diplomatie en internationale samenwerking
  • Minder geld naar de krijgsmacht dan nu wordt voorgesteld
  • Wapenbeheersing en kernontwapening, ook in Nederland

Investeer in vrede

Terwijl onze regering investeert in oorlog, bezuinigt ze op vrede. Dat moet stoppen.

FAQ
Wat betekent de huidige Defensiebegroting voor vrede en internationale samenwerking?  

De enorme investering in Defensie gaat hand in hand met bezuinigingen op Nederlandse diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. Terwijl juist internationale samenwerking een belangrijke manier is om conflicten te voorkomen of zonder geweld op te lossen. Dat maakt de keuzes van dit kabinet gevaarlijk: door te investeren in wapens en te bezuinigen op internationale samenwerking verkleinen we onze mogelijkheden om conflicten op te lossen zonder wapens. Alleen afschrikking met wapens biedt geen veiligheid. Vrede bereik je uiteindelijk door diplomatie, door conflicten vreedzaam op te lossen en oorlogen te beëindigen. 

Waarom verhoogt de Nederlandse overheid het defensiebudget? 

De regering wijst op toenemende spanningen in de wereld, zoals de Russische aanval op Oekraïne en de spanningen in het Midden-Oosten. Het extra geld wordt o.a. geïnvesteerd in nieuw materiaal. Zo worden er o.a. tanks die eerder waren wegbezuinigd en worden er meer gevechtsvliegtuigen, marineschepen, drones en lasers aangeschaft. Wij vinden de omvang van deze enorme investeringen gevaarlijk en onnodig. Het verergert de wapenwedloop. Het is bijvoorbeeld interessant op te merken dat alleen al de Europese NAVO-landen samen vier keer meer uitgeven aan Defensie dan Rusland. Van alle wereldwijde uitgaven aan Defensie, wordt 55% door NAVO-lidstaten gedaan (terwijl de NAVO maar 12% van de wereldbevolking vertegenwoordigt). En het belangrijkste: de suggestie dat we onze veiligheid vooral met wapens moeten regelen is gevaarlijk. Wapens spelen een rol in onze verdediging, maar als laatste redmiddel. Wij roepen op tot investeringen in preventie, zoals diplomatie en internationale samenwerking.   

Waarom is de 2% norm niet goed?

De 2% norm is een richtlijn die NAVO-lidstaten in 2014 hebben afgesproken. Hier is veel kritiek op te leveren. Uitgaven aan Defensie zouden afhankelijk moeten zijn van wat er nodig is, niet van de omvang van de economie. Het betekent namelijk dat als onze economie groeit, de krijgsmacht automatisch meegroeit, óók als daar helemaal geen reden voor is. Dat is zelfs gevaarlijk: andere landen op de wereld zullen vinden dat ze dan ook meer in wapens moeten investeren. Er wordt op deze manier bijgedragen aan de wapenwedloop en wapenwedlopen maken een gewapend conflict waarschijnlijker.

Bovendien moeten we ook de grotere beweging zien: terwijl er fors geïnvesteerd wordt in Defensie, wordt er tegelijkertijd bezuinigd op diplomatie en internationale samenwerking. Dat is een eenzijdige en gevaarlijke ontwikkeling. 

Hoe zou het defensiebudget er volgens PAX moeten uitzien?

Het defensiebudget moet deel uitmaken van een bredere strategie van de regering om vrede en veiligheid te bereiken. Dat noemt het Ministerie van Defensie de geïntegreerde benadering, die ook zij aanbevelen. In zo’n strategie moeten diplomatie, internationale samenwerking en het internationaal recht voorop staan. Het defensiebudget moet onderdeel uitmaken van zo’n strategie. Op dit moment lijkt de krijgsmacht als op zichzelf staande oplossing te worden gezien, en wordt er juist bezuinigd op diplomatie en internationale samenwerking. Zo worden wapens in plaats van het laatste redmiddel, ons enige redmiddel. Dat is gevaarlijk. 

Bekijk ook